Hiekkaniemeen haudatut saavat muistomerkin

Suomenniemen työväenyhdistys hankki muistokiven vuoden 1918 uhreille. Vähän tunnettu hautapaikka sijaitsee aivan kirkonkylän kupeessa.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Vuoden 1918 tapahtumia käydään läpi myös Suomenniemellä. Aivan kirkonkylän liepeillä Hiekkaniemessä sijaitseva punaisena ammuttujen hautapaikka saa runsaan 90 vuoden jälkeen pysyvän muistomerkin.

Säilyneiden lähteiden ja perimätiedon mukaan Hiekkaniemessä teloitettiin neljä tai viisi miestä, joista useimpien haudat sittemmin siirrettiin muualle. Henkensä menettäneet olivat Savitaipaleelta ja Lemiltä, oman paikkakunnan ihmisiä ei joukkohautaan päätynyt. Myös Kaurian kylässä teloitettu ja haudattu mäntyharjulainen mies siirrettiin sittemmin Hiekkaniemeen.

– Vaikka paikka sijaitsee lähellä kirkonkylää, se ei ole ollut yleisessä tiedossa. Hautapaikka kyllä erottuu hyvin, sillä sen kohdalla kasvaa iso mänty, jonka kyljessä on kaksi ristiä. Aiemmin hautaa ympäröi särentäaita, joka sittemmin on lahonnut, kertoo Raimo Ruotsalainen Suomenniemen työväenyhdistyksestä.

Kun mäntykin alkoi kelottua, työväenyhdistyksessä syntyi ajatus muistokiven hankkimisesta. Sunnuntaina 23. elokuuta paljastettava muistomerkki sisältää lyhyen selittävän tekstin ja viiden teloitetun nimet.

Muistomerkin paljastustilaisuus alkaa kello 11.50, jolloin toimintakeskus Metsätähdestä siirrytään läheiseen Hiekkaniemeen. Kaikille avoimeen tilaisuuteen osallistuu kansanedustaja Anneli Kiljunen sekä työväenyhdistyksen, kunnan ja seurakunnan edustajia.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen