Jätevedet nostivat kolibakteeriarvoja Sunisenselällä

Jätevedet nostivat kolibakteeriarvoja Sunisenselällä Huleveden mukana Saimaaseen valuneet jätevedet eivät näyttäisi vaikuttaneen Sunisenselän fosforiarvoihin.

LAPPEENRANTA. Saimaaseen valuneet jätevedet ovat nostaneet kolibakteeriarvoja myös Sunisenselällä. Saimaan vesiensuojeluyhdistys mittasi fosfori- ja kolibakteeriarvoja Pien-Saimaan Sunisenselällä maanantaina.

Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja, limnologi Pena Saukkonen kertoo, että Sunisenselältä otetuissa kolibakteerinäytteissä näkyy hygieenistä likaantumista.

– Siellä on siis ulosteperäistä tavaraa, joten jätevuoto näkyy lievänä Sunisenselälläkin. Yleensä noin kaukana rannasta eivät kolibakteerit kasva.

Sunisenselällä tehtiin viimeksi mittauksia kaksi viikkoa sitten, kaksi päivää sen jälkeen, kun hulevesien mukana pääsi Saimaaseen jätevettä. Saukkosen mukaan tuolloin ei Sunisenselällä näkynyt viitteitä jätevuodosta.

Mittausten mukaan fosforia oli 22 mikrogrammaa litrassa.

– Se on ominainen määrä rehevöityneelle vesialueelle. Määrä on suurempi kuin keskimäärin, mutta fosforit ovat olleet Sunisenselällä koholla vuoden jokaisella näytteenottokierroksella. Ei voi sanoa, että jätevesien valumisella olisi ollut tuohon vaikutusta.

Saukkonen kertoo, että Saimaan vesiensuojeluyhdistys jatkaa vesinäytteiden ottamista Pien-Saimaan kunnostuksen esiselvityksen (PISA) mukaisesti kahden viikon päästä.

– Jatkamme normaalia seurantaa. Yritämme saada sinilevien runsastumisen kiinni, jos se jossain vaiheessa alkaa. Putkivuodon takia otimme ylimääräiset näytteet.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto