Kala on yhä vahva aate

Joutsenon kalaveikot haaveilivat vuosikymmenet omasta mökistä. Tänään 50 vuotta täyttävillä kalaveikoilla on vuosien talkootyöllä tehty erinomainen mökki erinomaisella paikalla. Uusille jäsenille ovet ovat selkosen selällään.

ESA VILENIUS

LAPPEENRANTA. Puheenjohtaja Taito Saukkosta voinee sanoa vanhan liiton kalamieheksi. Hän liittyi Joutsenon kalaveikkoihin vuonna 1975, puheenjohtaja hänestä tuli vuonna 1982.

Kalaveikoissa on nykyisin jäseniä noin 160. Joskus 1970-luvulla kalaveikkoihin kuului jopa 360 jäsentä.

Saukkonen murehtii hieman seuran ukkoontumista ja koko yhteiskunnassa yhteenkuuluvaisuuden tunteen taantumista. Suhteellisuuden nimessä on todettava, että kalaveikoilla on edelleen paikallisesti vahva jäsenkunta. Ja yhteishenkeä osoittaa hienon, täysin varustellun huvilan rakentaminen 2000-luvulla Mietinsaaren Tiurunselän rannalle.

Sinne tulee vielä savusauna oleskelutiloineen. Perustus on jo valmiina. Koko paikka on rakennettu tinkimättömällä asenteella, rakentajilta on kulunut vuosia. Mutta eihän hosumalla tulekaan hyvää.

Kalaveikot vuokraa nykyisin huvilaansa kesällä lomasesongin aikana viikkojaksoina ja muulloin sopimuksen mukaan. Siten hoidetaan rakennuksen juoksevia kuluja. Jäseniltä perittävä vuokra on hyvin kevyt.

SAUKKONEN muistaa kalastaneensa koko ikänsä, jo pikkupoikana Parikkalassa. Hän on kokeillut suunnilleen kaikkia muita kotimaisia pyydyksiä paitsi troolia. Omat lajit ovat kuitenkin edelleen onki, pilkki ja verkko. Ongella ja pilkillä käymiseen liittyy tarvittaessa vaikka koko maailman sulkeminen ulkopuolelle.

– Kun joskus aurinkoisena kevätpäivänä istut avannolla ja teerien soidin kuuluu rannan metsästä…

Kalastaa voi hyvin monella tavalla, mutta usein siihen liittyy tietty ohjelmoimattomuus. Kalaporukoissa jutellaan mistä vaan, mutta kukaan ei saarnaa omia aatteittaan. Mökillä tehdään mitä milloinkin huvittaa. Eikä kenenkään tarvitse esittää kuin itseään.

– Kaikkein parasta on ollut kun nuori, joka on ollut joskus 13-vuotiaana vanhempiensa mukana, tulee yli parikymppisen takaisin porukkaan ja sanoo ”terve Tatu.”

Kalastaminen vetoaa tietyssä iässä nuoriin. Saukkonen muistaa kuinka täpinöissään mökin kesävuokralaisten lapsetkin ovat olleet saalista saatuaan.

Saukkonen uskoo, että luontoon liittyvät jutut tulevat vielä nuorille pinnalle. Hänen mielestään virtuaalimaailmassa ei jakseta olla loputtomiin.

l l l

Joutsenon kalaveikot viettää syntymäpäiviään Joutsenon torilla tänään lauantaina kello 9-12. Paikalla viihdyttää orkesteri. Vieraille tarjotaan kakkukahvit. Ja tietenkin puhutaan kaloista ja kalastuksesta.

KUVATEKSTI

ESA VILENIUS

Joutsenon kalaveikot viettää 50-vuotisjuhlia tänään, Taito Saukkonen on ollut seuran puheenjohtaja vuodesta 1982.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius