Kunnaninsinöörinä aika meni kuin siivillä

Konrap Oy:n toimitusjohtaja muistelee yli vuosikymmenen mittaista harppaustaan virkamiesmaailmaan. Se aika laski omaa elintasoa, mutta nosti elämisen tasoa.

LUUMÄKI. Kaksi vuosikymmentä sitten Jukka Jääskeläinen oli valinnan edessä. Jatkaako vanhan työnantajan palveluksessa hyvällä liksalla vai vastatako myöntävästi Luumäen kutsuun ja tyytyä puolet kehnompaan palkkaan.

Hän mietti pari päivää.

– Ajattelin, että kunnan töissä voin rajata työaikaa paremmin kuin yksityisen palveluksessa. Muksut olivat silloin pieniä. Vaihdoin elintason elämisen tasoon, muistelee 11,5-vuotisen uran kunnaninsinöörinä tehnyt Jääskeläinen ratkaisua jälkeenpäin, 60-vuotispäivänsä aattona.

JÄÄSKELÄINEN erosi kunnaninssin tehtävistä kevättalvella 2001 ja siirtyi Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n leipiin. Sivutoimisesti hän oli ollut jätehuoltoyhtiön perustamisvaiheissa jo aiemmin. Rakennuttamiseen, rakennusvalvontaan ja konsultointipalveluihin keskittyvän Konrapin hän perusti kaksi vuotta myöhemmin.

Vuosista Luumäen kunnaninsinöörinä hänellä on sekä hyviä että vähemmän hyviä muistoja.

– Ominta alaani on rakennuttaminen. Minulla kävi hirmu hyvä tuuri, sillä niinä vuosina Luumäellä rakennettiin paljon. Toukola, liikuntahalli, Mäntykoti, terveyskeskuksen laajennus… Luetteloa riittäisi vaikka kuinka pitkälle.

– Oli jatkuvasti uusia, suuria projekteja. Aika meni kuin siivillä. Se oli dynaamista menoa.

IHAN KAIKKI asiat eivät kuitenkaan sujuneet Jääskeläisen toivomalla tavalla. Arvostelua tuli joskus, mutta se ei hänen mukaansa häirinnyt, kun hän itse tiesi tekevänsä työnsä kunnolla.

– Olen suoranappisesti ajatteleva henkilö. Kunnassa oli tilanteita, joissa on tärkeämpää, miltä asiat näyttävät kuin miten ne oikeasti ovat. Se rupesi rassaamaan.

– Kun rakentaminen alkoi vähenemään ja työhön kertyi liikaa rutiineja, siihen alkoi leipääntyä.

KONRAP OY:N myötä Jääskeläinen on taas ollut kiinni suurissa projekteissa. Suurin niistä on ollut Etelä-Karjalan keskussairaalan uudisrakentaminen ja saneeraus.

KUVATEKSTI

MATTI RIIHELÄ

Jukka Jääskeläinen kotiutui Luumäelle 20 vuotta sitten, eikä kotikunta ole vaihtunut, vaikka työ onkin.

60-vuotias

Jukka Jääskeläinen.

Asuu Luumäellä, syntynyt Kuopiossa 20.8.1949.

Konrap O:n toimitusjohtaja.

Luumäen kunnaninsinööri 1989-2001.

Perhe: vaimo ja kolme lasta.

Koulutus: talonrakennusinsinööri, korjaustöiden kurssi, rakennusvalvojan tentti, kunnallishallinnon kurssi, rakennuttamisen johtajan kurssi ja tentti.

Sotilasarvo: kapteeni.

Syntymäpäivänä matkoilla.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä