Luumäen Somerharju pysyy pärinättömänä

Moottoriradan kielteisestä ympäristölupapäätöksestä ei tehty valituksia.

MATTI VEIJALAINEN

LUUMÄKI. Luumäen Somerharjulle kaavaillun moottoriradan pärinät vaimenivat jo ennen alkamistaan. Hanke on haudattu kaikkien osapuolten tyydyttyä kunnan tekemään kielteiseen ympäristölupapäätökseen.

Luumäen Moottorirata Oy haki perustettavan yhtiön lukuun lupaa Kuutostien varteen Somerharjun matkailukeskuksen taakse rakennettavalle radalle auto- sekä moottoripyöräkilpailujen järjestämistä varten.

Lausuntokierroksen jälkeen Luumäen ympäristönsuojelusihteeri Juha Tervonen teki ratahankkeesta kielteisen lupapäätöksen, johon myös Luumäen kunnanhallitus tyytyi.

Valitustie kulki kunnan kautta Vaasan hallinto-oikeuteen. Tervonen kertoo, että määräaikaan mennessä ympäristölupapäätöksestä ei tehty yhtään valitusta. Kunnan kielteinen päätös on siten tullut lainvoimaiseksi.

– Ratahanke on ainakin nyt suunnitellulla paikallaan loppuun käsitelty, Tervonen sanoo.

TERVOSEN mukaan radan ympäristöluvan epäämisen keskeisiä perusteita olivat ympäristö- ja meluhaittojen riskit.

Somerharju on luokiteltu tärkeäksi pohjavesialueeksi, jota koskee Tervosen mukaan ehdoton pilaamiskielto. Myös Somerharjun harjualuetta halutaan Tervosen mukaan suojella.

– Tästä syystä hylättiin taannoin myös Somerharjulle anottu maa-ainesten ottolupa.

Tervosen mukaan moottorirata olisi voinut tuottaa kohtuutonta meluhaittaa lähiasukkaille.

– Lähin vapaa-asunto on radan suunnitellulta paikalta vain 270 metrin päässä, Tervonen mittaa.

Moottoriradan luvanhakija Ari Sorsa kertoo, että muita vaihtoehtoisia radan paikkoja moottorimiehillä ei ole näköpiirissä.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen