Rajavartioasemasta hoitokoti

Riitta ja Hannu Hämäläinen ostivat Leinon rajavartioaseman. Imatralainen yrittäjäpariskunta suunnittelee noin 30-paikkaisen hoitokodin perustamista. Lopullinen päätös syntynee syksyllä.

HANNA KUUSISTO

YLÄMAA. Imatralaiset Riitta ja Hannu Hämäläinen omistavat nyt Leinon entisen rajavartioaseman Ylämaalla. Yrittäjäpariskunta suunnittelee hoitokodin perustamista kauniin Pukalusjärven rannalle. Lopullisen päätöksen he lupaavat tehdä syksyn aikana.

– Olemme harkinneet myös majoitus- ja matkailualan yritystä. Palveluasumisessa on kuitenkin vahvin osaamisemme, Riitta Hämäläinen kertoo.

Riitta Hämäläinen on ammatiltaan sairaanhoitaja, jonka erikoisalana ovat sisätaudit ja kirurgia. Hannu Hämäläisellä on puolestaan 30 vuoden kokemus lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan työstä.

Pariskunta perusti vuonna 2004 Ylä-Karjalan Hoitokoti Oy:n Valtimoon, jolloin he ostivat kiinteistön seurakunnalta. Valtimossa toimii tehostettuna 17-paikkainen, ympärivuorokautinen palveluasumisyksikkö.

Vuonna 2006 sai alkunsa Imatran Palvelukeskus Oy, jossa on nykyisin 30 asiakaspaikkaa. Henkilökuntaa Valtimolla ja Imatralla on yhteensä noin 25-30.

Leinon Koti Oy on Imatran Palvelukeskus Oy:n tytäryhtiön.

– Imatralla työskentelevä henkilökunta on sisäistänyt hyvin ideologiamme. Aluksi yrittäjän työpanos on jopa 24 tuntia vuorokaudessa, mutta nyt uskallamme jo miettiä kolmatta hoitokotia.

Leinoon on suunnitteilla maksimissaan 30-paikkainen hoitokoti päihdeongelmaisille ja mielenterveyskuntoutujille.

Hämäläiset haluavat perustaa hoitokodit luonnon läheisyyteen. Kaupunkien keskustoihin he eivät kaipaa.

– Luonto jo itsessään kuntouttaa. Pelkästään ulkoilusta moni saa uutta voimaa. Lisäksi haluamme, että kuntoutus tulee arjessa.

Riitta Hämäläinen nostaa esimerkiksi sen, että nykyisin hoitokodit rakennetaan yhteen tasoon.

– Paradoksi syntyy siinä, että hoitokotien asukkaat käyvät fysioterapeutin luona kävelemässä portaita. Kotonaan he liikkuvat entistä vähemmän.

Paikat Ylä-Karjalan Hoitokodissa ja Imatran Palvelukeskuksessa ovat Hämäläisten mukaan jatkuvasti täynnä. Leino Kodin tarkoituksena olisikin vastata huutavaan pulaan, joka on päihde- ja mielenterveyskuntoutujien hoitopaikoista.

– Viikoittain tulee kyselyjä hoitopaikoista.

Heidän mukaansa entisen rajavartioaseman rakennukset soveltuvat hyvin hoitokodin tarpeisiin. Esimerkiksi he nostavat kuuden huoneiston rivitalon, jossa on kaksi 100 neliön ja neljä 80 neliön asuntoa. Kuhunkin huoneistoon tulisi kaksi asukasta.

– Ihmisillä on ollut myös halukkuutta ostaa rivitalo-osakkeita. Parhaillaan täällä on tutustumassa ryhmä, jossa on suomalainen, englantilainen ja kolumbialainen. He olivat aivan huumaantuneita, kun kurjet ja joutsenet ääntelivät illalla.

Myös asvaltoitu piha helpottaisi kuntoutujien liikkumista. Virkistystä toisi iso rantasaunakin, jonka iso kiuas jaksaa antaa pitkään löylyjä.

Rajavartijoiden käytössä olleet rakennukset ovat Hämäläisten mukaan hyvässä kunnossa. Sen vuoksi suuria investointeja ei tarvita heti alussa.

– Teemme alussa vain välttämättömän. Nythän emme vielä tiedä, minkälainen paikka tästä tulee.

Kesän ajan Pukalusjärven rannalla on häärinyt Hämäläisten sukulaisia talkootöissä. Talkoilla on muun muassa siivottu rakennuksia, laitettu pihaa, putsattu rännejä ja maalattu kahden rivitalo-osakkeen seinät.

Tulevaisuutta varten on ostettu esimerkiksi 31 sänkyä.

– Putkimies katsoi, kuinka voisimme hyödyntää rivitalon katolla olevia aurinkokennoja mahdollisimman hyvin lämmityksessä ja käyttövedessä.

Entisen rajavartioaseman pihalla on myös oma porakaivo ja biologinen jätevedenpuhdistamo, joka on mitoitettu 85 ihmisille.

KUVATEKSTI

HANNA KUUSISTO

Hannu ja Riitta Hämäläinen uskovat, että Pukalusjärven ranta kuntouttaa jo itsessään hoitokodin asukkaita Entisen Leinon rajavartioaseman pihapiiriin kuuluu myös rantasauna.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto