Ravikansan lautasille makkaraa ja karjalanpaistia

Vip-ruokailijat syövät kenties samassa uunissa valmistettua ruokaa kuin Madonna. Raviväen hädästä huolehtii 150 bajamajaa ja kaksi ensiaputelttaa.

JOHANNA SJÖHOLM

LAPPEENRANTA. Kuninkuusravien yleisön nälkä talttuu perinteisillä kotiruuilla ja festarisapuskalla. Alueella on kolme isoa yleisötelttaa, joissa tarjoillaan lämmintä ruokaa. Ruuat valmistetaan Sammonlahden koulun keittiössä.

– Vaihtoehdot ovat karjalanpaisti ja keittolounas. Koska yleisöä on tulossa niin paljon, emme ole lähteneet laajentamaan repertuaaria sen pidemmälle, kertoo ravien ravintolapalveluista vastaava Saku Hyttinen.

Alueen kahdessa vip-teltassa tarjoilupöydät notkuvat kylmiä liha- ja kalaruokia. Lisäksi ravialueella on seitsemän anniskelupistettä, joista saa virvoikkeiden lisäksi esimerkiksi pyttipannua ja grillimakkaraa. Alueelta löytyy myös kolme muikku- ja kebabkojua. Ruokateltoista voi ostaa lämpimän aterian lisäksi esimerkiksi sämpylöitä ja pullaa.

Hyttisen mukaan alueella on reilut 9 000 anniskelupaikkaa. Ruokatelttoihin mahtuu 4 000 ja vip-telttoihin 4 000-5 000 henkeä.

– Ruuhkien minimoimiseksi ruokaa, juomaa ja toton saa kaikki samasta paikasta. Anniskelupisteitä on yhteensä kymmenen.

Kuninkuusravien kävijätavoite on lauantaille 25 000 ja sunnuntaille 30 000 vierasta.

Hyttisen mukaan valmistelut ravialueella ovat hieman aikataulusta edellä. Omat mutkansa matkaan tuo tänään Helsingissä oleva Madonnan konsertti. Konsertista tuodaan Lappeenrantaan perjantaina muun muassa kahvilaitteita, keittiötelttoja, uuneja, kylmälaitteita radiopuhelimia ja työntekijöitä.

Kuninkuusravien vip-vieraat siis syövät mahdollisesti samassa uunissa valmistettua ruokaa kuin Madonna.

– Periaatteessa näin, Hyttinen sanoo.

Kaikki yleisö- ja vip-teltoissa tarjottava ruoka on Hyttisen mukaan vähälaktoosista. Laktoosittoman ja gluteenittoman annoksen saa tilaamalla erikseen. Keittolounas sopii kasvissyöjille.

Kuninkuusravien vessatkin matkaavat Lappeenrantaan Madonnan konsertista. Ravien turvallisuuspäällikön Ilkka Vainikan mukaan ravialueelle tuodaan yhteensä 150 bajamajaa eli siirrettävää vessaa.

Suurempaa hätää varten alueelle pystytetään kaksi ensiaputelttaa, toinen pääsisäänkäynnin tuntumaan ja toinen varikkoalueen lähelle. Lisäksi alueella päivystää sairaankuljetusambulanssi. Ravien ensivastetehtävistä vastaa Lemin vapaapalokunta.

– Koko hoitohenkilökunta on vähintään ensihoitajan koulutuksen saanutta. Lisäksi alueella päivystää yksi lääkäri, Vainikka kertoo.

KUVATEKSTI

KAI SKYTTÄ

Kuninkuusravien kahteen vip-telttaan mahtuu yhteensä 4 000-5 000 raviharrastajaa. Keskiviikkona teltat ammottivat vielä tyhjyyttään.

RUOKAA TONNIKAUPALLA

Kuninkuusraveille on varattu nälkäisiä ja janoisia varten muun muassa:

18 000 kuppia kahvia

20 000 grillimakkaraa

7 000 annosta karjalanpaistia ja keittoa

5 000 vip-ateriaa

6-7 000 annosta pyttipannua

60 000 litraa panimotuotteita, muun muassa olutta ja virvoitusjuomia

Tyhjiä tuoppeja on varattu 120 000 kappaletta.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm