Sotahistorian tietokeskukselle etsitään nasevaa nimeä

Keskuksen nettisivut äsketäin avautuneet

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Linnoitukseen perustettavalle tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalalle etsitään uutta nimeä avoimella nimikilpailulla.

Nimen tulisi kuvata keskuksen toimintaa ja olla sopiva myös vieraskielisiä ajatellen. Työnimi Tali–Ihantala-keskus viittaa harhaanjohtavasti vain yhteen taisteluun. Tarkoitus on kuitenkin kertoa laajasti sotahistoriasta sekä rajaseudun historiasta.

Keskusta luonnehditaan kansainväliseksi ja moniääniseksi. Toisin sanoen tarinoita ja tapahtumia välitetään sotien molempien osapuolten näkökulmasta.

Keskukseen halutaan myös koota tarinoita sodasta. Niitä riittää, sillä sotien aikana ja heti niiden jälkeen syntyneet sukupolvet ovat lähes kaikki sotilaiden lapsia. Monia perheitä sota kosketti lähiomaisen kaatumisen tai haavoittumisen kautta.

Kävijät voivat kertoa omien läheistensä tarinan tai etsiä lisää tietoa siitä, missä omaisia on ollut sodassa mukana.

Interaktiivisuus toteutetaan verkkopalveluilla ja vuorovaikutteisuudella.

– Elämyksiä halutaan antaa kaikille sukupolville, myös nuoremmille, kuvailee tieto- ja näyttelykeskustoimikunnan jäsen Ari Torniainen.

Yhteistyökumppaneiksi on toivottu eteläkarjalaisia matkailuyrityksiä ja -organisaatioita sekä sotahistoriallisten matkojen järjestäjiä.

Rahaa tarvitaan kuusi miljoonaa. Lappeenrannan kaupungilta on tullut niistä kaksi ja toiset kaksi valtiolta. Loput on tarkoitus kerätä yksityisinä lahjoituksina.

Sisältötyöryhmä on toistaiseksi vasta koonnut ideoita siitä, kuinka edetään. Täsmällisintä tietoa saa tällä hetkellä keskuksen vastikään avatuilta nettisivuilta osoitteesta www.tali-ihantala-keskus.fi.

Pisimmälle on suunniteltu Ratsuväkimuseon uudistusta, joka muuttaa keskukseen, samoin kuin Lotta-museo ja Lotta-kahvila.

– Ratsuväkimuseon näyttely uudistuu kokonaan. Se lähtee liikkeelle 1600-luvulta ja päätyy viime sotiin. Koko museo- ja näyttelytekniikka päivitetään. Tilat myös laajenevat huomattavasti nykyisestä, kertoo näyttelykeskuksen projektipäällikkö Anu Talka.

Keskus rakennetaan Lappeenrannan Linnoitukseen. Rakennuksesta pidettiin arkkitehtikilpailu, jonka voitti Verstas Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan Kannas. Keskus avataan aikaisintaan 2012.

Nimikilpailun pääpalkintona on kahden hengen risteily Viipuriin ja pääsyliput Eremitaasin-museon Viipurin toimipisteeseen kesällä 2010 sekä neljä teemaan liittyvää elämystä.

Kaikki osallistujat saavat vapaalipun Lappeenrannan katujunaan ensi kesäksi sekä pääsylipun keskukseen.

Ehdotuksia voi jättää tieto- ja näyttelykeskuksen verkkosivujen välityksellä www.tali-ihantala-keskus.fi tai kilpailulomakkeilla, joita saa Lappeenrannan matkailuinfosta ja Etelä-Karjalan taidemuseosta. Kilpailuaika päättyy 9. lokakuuta.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/VERSTAS ARKKITEHDIT OY

Rakennusehdotus on olemassa, sisältöä aletaan rakentaa. Varainkeruu on kesken.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen