Takomäen räjäytyksille piste käräjillä

Räjäytyshitsausten alkamisesta on kulunut tänään kaksi vuotta. Kylliälän kylässä odotetaan yhä, kuka korvaa haljenneet piiput ja perustukset.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Suomalais-venäläinen Energometall Oy joutuu käräjille Takomäen räjäytyshitsauskokeilusta. Syyttäjä on jättänyt tapauksesta haastehakemuksen käräjätuomarille, ja asiaa käsitellään Lappeenrannan käräjäoikeudessa loppuvuodesta.

Joukko Kylliälän ja Havon kylien asukkaita teki yhtiön ja kunnan toimista tutkintapyynnön syksyllä 2007. Koeräjäytysten epäillään vaurioittaneen lähiseudun rakennuksia ja yrityksen syyllistyneen näin vahingontekoon.

– Korvauskäsittely lähtee liikkeelle oikeuskäsittelyn rinnalla, kyläläisten puhemiehiin kuulunut Juhani Kylliäinen toteaa.

Kyläläiset haluavat saada selvyyden nimenomaan korvauksista. Tänään on kulunut päivälleen kaksi vuotta koeräjäytysten alkamisesta, mutta pääosa pian sen jälkeen ilmenneistä vaurioista on edelleen korjaamatta kustannusten maksajaan liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

KOERÄJÄYTYKSISSÄ mahdollisesti syntyneitä vaurioita on löytynyt kaikkiaan noin kymmenestä kylän talosta. Vaadittujen korvausten kokonaissumma kohoaa lähes 300 000 euroon.

Myös Juhani Kylliäisen talon perustukseen ilmestyi halkeama koeräjäytysten jälkeen. Tähän mennessä hiushalkeama on levinnyt jo sormen mentäväksi raoksi.

– Esitarkastus ei ulottunut tänne asti, joten räjäytysten ja vaurioiden välisestä yhteydestä ei ole todisteita. Monessa talossa kävi samalla tavalla: esimerkiksi vielä kauempana Takomäestä asuvan tyttären edellisenä keväänä valmistuneesta talosta meni savupiippu juuresta poikki ja sokkeliin tuli halkeama, Kylliäinen kertoo.

Kyläläisten mielestä Energometall Oy teki virheen, kun se tyytyi tekemään ennakkotarkastuksen vain osalle kylän taloista. Nyt kun tarkastamatta jääneistäkin rakennuksista löytyy vaurioita, muidenkin tapausten kohdalla tulee noudattaa tiukempaa tulkintaa.

– Todellista jälkitarkastusta ei ole vieläkään tehty, vaikka sitä toiminnan loppumisen jälkeen edellytettiin, Kylliäinen muistuttaa.

SAVITAIPALEEN kunnalle ei Takomäen naapurissa anneta kehuja. Päättäjät ja virkamiehet haluavat haalia kuntaan uutta teollisuutta hinnalla millä hyvänsä, samalla kun omien kuntalaisten näkemykset jäävät toisarvoisiksi.

– Alunperin olisi pitänyt tiedottaa asiasta avoimesti ja selvittää, mistä on kysymys. Ruotsissa räjäytyshitsausta tehdään laakson pohjalla eikä kalliolla, ja siellä kahden kilometrin laajuinen alue on aidattu varoalueeksi, Kylliäinen muistuttaa.

Vaikka päättäjiä kritisoitiin, viime kunnallisvaaleissa ei mikään muuttunut.

Räjäytysten vastustajien riveistä ei noussut kunnallisvaaliehdokkaita, ja alueen entiset valtuutetut valittiin uudelleen.

– Se positiivinen asia tästä seurasi, että kylä aktivoitui. Kyläyhdistys on perustettu, on näytelty ja pidetty kolme kesäjuhlaa, Kylliäinen luettelee.

TAKOMÄEN louhokselta räjäytyshitsauksen jäljet on siivottu pois, ja louhos täyttyy hitaasti vedellä. Arvioidaan kuluvan vuosia, ennen kuin vedenpinta nousee kesää 2007 edeltäneelle tasolle.

Vedestä ei ole otettu näytteitä räjäytysten jälkeen, sillä mahdolliset jäämät arvioidaan hyvin vähäisiksi. Suurin osa räjähdysaineessa käytetyistä typpiyhdisteistä paloi räjäytyksen yhteydessä ja jäämät levisivät laajalle alueelle.

Räjäytyshitsauskokeita tehnyt Energometall Oy etsi Takomäen jälkeen sopivaa toimintapaikkaa ainakin Ranualta, Kemijärveltä ja Ylämaalta. Missään ei kuitenkaan edetty tositoimiin asti.

Toimitusjohtaja Markku Tyrväinen ei halua kommentoida yhtiön menneitä eikä tulevia asioita.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Juhani Kylliäinen toivoo Takomäki-jupakan ratkeavan lopullisesti lähiaikoina.

Halkeama leviää hiljakseen Kylliäisen talon nurkassa.

Räjäytyshitsauksen jäljet häviävät olemattomiin Takomäen vanhasta avolouhoksesta.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen