Tärkeimmät tarvikkeet ovat aika, kärsivällisyys – ja raha

Ulla Viskari-Lippojoki teki Joutsenon naisen puvun itse itselleen valmistujaislahjaksi.

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Joutsenon naisen puku saa huomiota missä ikinä sitä pidetäänkään päällä. Näin on kokenut Joutsenon kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Ulla Viskari-Lippojoki.

Hän teki itse pukunsa ammattikoululaisena 80-luvun alussa.

– Kaksi vuotta siinä meni, kun iltapuhteina tein. Mutta sain kuin sainkin sen ylleni kevätjuhlaan, kun valmistuin keittäjäksi, hän muistelee.

Joutsenon naisen puvun esiliinassa on paljon koristeita, muun muassa Joutsenon revinnäistä, joiden tekeminen vie aikaa. Esiliinan teossa nuori Ulla sai apua joutsenolaiselta käsityötaitajalta Irja Miettiseltä – niin kuin on saanut moni muukin.

– Revinnäisen tein itse, mutta nypläyspitsit olivat vaikeat. Sitäkin harjoittelin.

Urakka sai nuoren tekijän myös kyllästymään. Kun puku oli vihdoin valmis, Viskari-Lippojoki päätti, ettei tee enää mitään käsitöitä, ei edes suoraa saumaa.

– Etenkin revinnäinen vaati paljon. Esiliinassa menikin kauan aikaa. Mutta paidan teossa taas ei tarvitse olla mikään ompelija, se ei ole sillä tavalla vaikea.

Viskari-Lippojoki halusi puvun, koska halusi olla ”nii joutsenolaine”.

– Tämä on kaunis ja tyylikäs, värit ovat selkeät. Pitkään pidin vain nauhaa päässä, kunnes neljä vuotta sitten sain Taito Etelä-Karjalassa tehdyn hunnun. Nyt minulla on huntuvakkakin. Se on peräisin kotikylästäni Vesikkolasta.

Myös puvun pukeminen ylle on suuritöistä.

– Ajatella, että kun on kirkkoon lähdetty, on pitänyt olla mukana huntuvakkaa, kenkää ja virsikirjaa, Viskari-Lippojoki päivittelee.

KUVATEKSTI

KAI SKYTTÄ

Ulla Viskari-Lippojoen yllä on Taito Etelä-Karjalassa valmistettu Joutsenon naisen puku. Hän on pitänyt kansallispukua häissä, hautajaisissa ja kastejuhlissa. – Ja jos Linnan juhliin pääsisin, tämän laittaisin.

Joutsenon naisen puvussa tärkeä osa on erikoinen huntu.

Yksin pellavainen, runsaasti koristeltu esiliina maksaa noin 2 500 euroa. Se on ollut aikoinaan naisten taidonnäyte.

Solki on suurikokoinen, ja siinä on lehtikuvio.

Kaksi vuotta siinä meni, kun iltapuhteina tein.

Ulla Viskari-Lippojoki

Joutsenon naisen kansallispuku

Itse tehtynä tarvikkeet maksavat: hame 382 euroa, paita 118, liivi 111, esiliina 190 – 566 (toisessa hinnassa valmiit pitsit), huntu 47, paljinsolki 385 eli yhteensä n. 1 230 euroa.

Valmis puku: hame 672 euroa, paita 482, liivi 477, esiliina 2 500, huntu 237, paljinsolki 385 eli yhteensä n. 4 760 euroa.

Lisäksi saatavilla vyö, hurstutvaippa, röijy, kostuli, sarkaviitta, tytön silkki (tytön päähine), kudottu nästyyki, nästyyki nyplätyillä pitseillä, neulotut sukat, sukkanauhat.

Kansallispukujen joukossa hintava kokonaisuus, mikä johtuu pääasiassa esiliinasta.

Taito Etelä-Karjala välittää tarvikkeita ja antaa suullista ohjausta sekä leikkaa osia valmiiksi.

Lähde: Taito Etelä-Karjala, Marja Koskimäki

Kirjoittaja:
Sari Pullinen