Teatterin ensi-illoissa nähdään Kolme sisarta, Lumikki ja Repe Helismaa

Venäläisklassikosta löytyy saippuaoopperan ainekset. Veeran kammarin musiikki-näytelmässä kuullaan Helismaan ikivihreitä.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Lappeenrannan kaupunginteatterin syysohjelmistossa on venäläistä klassikkoa, lastenbalettia ja musiikkiteatteria. Ensimmäinen ensi-ilta on syyskuun lopussa, jolloin nähdään Anton Tsehovin Kolme sisarta.

Myöhemmin syksyllä ohjelmistoon tulee satubaletti Lumikki ja seitsemän kääpiötä, jonka teatteri tuottaa yhdessä tanssiopisto Sonja Tammelan kanssa. Marraskuussa ensi-illan saa musiikkinäytelmä Päivänsäde, minä ja menninkäinen, joka kertoo Reino Helismaasta ja rillumarei-kulttuurista.

– Meillä on klassikkojen syksy. Mitään sellaista linjausta emme tehneet, taiteilijat ovat vain tarttuneet tällaisiin aiheisiin, teatterinjohtaja Jari Juutinen sanoo.

Juutinen ei kuitenkaan kuvailisi ohjelmistoa sanalla perinteinen.

– Emme me edelleenkään tee museoesityksiä, vaikka tyylilajit ovat ehkä tutumpia. Näytelmä voi olla vanha, mutta toteutuksen muoto ei taatusti ole eilistä vaan pikemmin huomista muotoa. Kolme sisarta esimerkiksi on rankkaa saippuaoopperaa.

Moni on kaivannut Lappeenrannan kaupunginteatteriin lisää tarjontaa lapsille. Tanssiopiston projekteja on nähty kaupunginteatterin lavalla ennenkin, mutta tällä kertaa teatterilaisia on mukana myös itse näytelmässä. Esityksiä on 20, joten yleisöllä on hyvä mahdollisuus löytää itselle sopiva esitysaika.

Veeran kammarissa nähtävä Yrjö Juhani Renvallin Päivänsäde, minä ja menninkäinen hyödyntää teatterin näyttelijöiden musiikillista osaamista. Näytelmässä kuullaan Reino Helismaan tuttuja ikivihreitä, kuten Rumarellumarillumarei, Meksikon pikajuna, Lauluni aiheet, Kulkuri ja joutsen ja Päivänsäde ja menninkäinen. Näytelmän on Jari Juutisen kanssa ohjannut teatterin näyttelijä Anne Niilola.

Syksyn aikana nähdään myös kiinnostavia vierailuja, kuten syyskuussa Lappeenrantaan saapuva Kauko Röyhkä. Lapsille sopiva vierailu on taikuri Tatu Tynin esitys Kaban -tarina eksyneestä laukusta.

Jos Minä olen Adolf Eichmann tai Se ainoa oikea on vielä näkemättä, syksyllä on vielä muutama mahdollisuus käydä katsomassa niitä.

Lappeenrannan kaupunginteatteri tuotti kuluneena kesänä ensimmäistä kertaa kesäteatteria, mikä osoittautui menestykseksi.

– Minulla oli vaisto, että tässä kaupungissa on odoteltu ammattimaista kesäteatteria. Votkaturistit toteutti sen aika komeasti. Siitä syntyi sellainen menestyvä ilmiö, jollaiset ovat yhteisöille tärkeitä.

Juutinen ei vielä kerro, jatkuuko Votkaturistit ensi kesänä, mutta antaa ymmärtää, että siltä rintamalta on tiedossa myöhemmin uutisia.

KUVATEKSTI

AKI LOPONEN

Kolmen sisaren päärooleissa nähdään Sanna Kemppainen, Sirja Sauros ja Ilona Pukkila.

Lappeenrannan

Kirjoittaja:
kaupunginteatterin
syysohjelmisto
Ensi-illat:
Anton Tsehovin Kolme sisarta 26.9.
Balettisatu Lumikki ja seitsemän kääpiötä 30.10.
Yrjö Juhani Renvallin laulunäytelmä Päivänsäde minä ja menninkäinen Veeran kammarissa 14.11.

Ohjelmistossa jatkavat:
Minä olen Adolf Eichmann neljän esityksen verran, ensimmäinen 11.9.
Se ainoa oikea, kuusi esitystä 30.9. alkaen.

Vierailut:
Laulaja Kauko Röyhkä esittää soolona vanhoja biisejään Veeran kammarissa ke 23.9.
Taikuri Tatu Tynin esitys lapsille Kaban – tarina eksyneestä laukusta 3.10.
Matti-Juhani Karilan tragikoominen näytelmä Leninki, pääosassa Ilkka Heiskanen 17. ja 24.10.
Kiviä taskussa-vierailu on jo myyty loppuun.
Lisäksi teatterissa jatkaa stand up-klubi Niko Kivelä all stars. Riina Nokso-Koivisto