UPM:n Kaukaan vaneritehtaan seisokki jatkuu toistaiseksi

Vaneritehtaan käynnistämistä ei ole suunniteltu lähikuukausien aikana. Yhtiö käynnisti yt-neuvottelut myös paperitehtaan viikon lomautusjaksosta syyskuussa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. UPM:n Kaukaan tehtaiden markkinatilanne on hyvin samanlainen kuin koko yhtiössä.

– Alamäki näyttää taittuneen, ja ehkä vuoden parin tähtäimellä olemme menossa pikku hiljaa ylöspäin. Toisen neljänneksen parantunut tulos näkyy myös täällä paikallistasolla, sanoo paikallisjohtaja Raimo Särkelä.

Vanerin tilanne on edelleen vaikea, samoin sahan. Särkelä ei osaa sanoa, miten sahan ja vanerin tuotantotilanne muuttuu syksyn kuluessa, mutta markkinatilanne näyttää edelleen huonolta.

Vaneritehtaalla on menossa toistaiseksi voimassa oleva lomautus. Osa vanerin henkilökunnasta on ollut kesäaikana palkattuna paperi- ja sellupuolella erikoistehtäviin. Tehtaalla on 320 työntekijää.

Kaukaan vaneritehdas on seisonut toukokuun puolivälistä alkaen ja seisoo edelleen.

Tehdaspäällikkö Tero Hannosen mukaan seisokki ja lomautukset jatkuvat.

– Heinäkuun alkupuolella kokoonnuimme henkilöstöryhmien kanssa, eikä silloin näyttänyt lähikuukausien osalta olevan tarvetta käynnistää tehdasta.

Hannosen mukaan tilannetta katsotaan syyskuun alussa uudelleen. Henkilöstölle on järjestetty syyskuuhun ajoittuva 11-16 päivän koulutusjakso, johon voivat osallistua kaikki halukkaat.

– Tehtaan käynnistämisestä en osaa sanoa vielä yhtään mitään. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Lähikuukausille ei kuitenkaan ole ollut tarvetta tehdä käynnistämistoimenpiteitä.

UPM:n vaneriliiketoiminnan johtajan Arto Juvosen mukaan yhtiö kertoi keväällä seisokin kestävän yli 90 päivää ja nyt suunnilleen siinä tilanteessa olemme. Seisokki jatkuu toistaiseksi, hän sanoo.

– Vanerin kysynnässä on ollut iso pudotus, eikä sen paranemisesta ole näkyvissä merkkejä. Siksi seisokin kestoa on vaikea arvioida.

Juvonen sanoo, että muilta osin Kaukaan vaneritehtaan kohtaloa ei ole arvioitu.

Paperipuolella lomautuksia ja lomia on hoidettu pysäyttämällä tuotantoa kesäkaudella. Nyt paperitehtaan tuotanto on jo täydessä käynnissä.

Särkelän mukaan lomautuksia on tulossa syksyn aikana.

– Olemme käynnistäneet paperitehtaalle koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Kysymyksessä on viikon pituinen lomautusjakso. Loppuvuodesta odotamme markkinatilanteen muuttuvan astetta paremmaksi.

Sellutehtaalla oli kesällä viiden viikon lomajakso, jolloin tehdas seisoi. Seisokin aikana tehtiin kunnostustöitä ja heinäkuun puolenvälin jälkeen tuotanto on jatkunut. Tehtaalle ei ole tulossa lomautuksia.

Puutavaraa Kaukaan tehtaille on tullut sisään riittävästi. Sahalla ongelmana on sahatavaran ylikapasiteetti. Kysyntä on hiipunut.

– Puun saatavuus ei ole ollut ongelma, mutta esimerkiksi Venäjän puun osalta tilanne näyttää epävarmalta ja puutullikuvioiden näkymät vaihtelevat melkeinpä kuukausittain, Särkelä sanoo.

UPM kertoi rakennemuutokseen liittyvien toimenpiteiden jatkuvan. Tätä työtä tehdään myös Kaukaalla.

– Olemme toteuttaneet erilaisia toimenpiteitä vuoden 2006 keväästä alkaen. Koko ajan katsomme kriittisesti omia toimintatapojamme ja niiden kustannustehokkuutta.

Särkelä ei odottele komentoja Helsingistä, vaan korostaa, että kilpailukyvyn parantamiseen ja tarvittaviin muutoksiin pitää tarttua itse.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki