Alakylään koulun peruskorjaus tai uusi koulurakennus

Koulutyö siirtyy tilapäisesti vuokrattaviin parakkirakennuksiin. Koulua koskevat vaihtoehdot ratkaistaan tutkimusten jälkeen.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Tekninen lautakunta saa Alakylän koulua koskevat ratkaisut päätettäväkseen ensi viikon keskiviikkona.

Koulun tuleva kohtalo – peruskorjaus tai uuden koulutalon rakentaminen – jäänee ratkaistavaksi myöhemmin, mutta ihan aluksi koulun oppilaat ja henkilökunta siirtyvät väliaikaisesti vuokrattaviin parakkirakennuksiin. Ne sijoitetaan koulun urheilukentälle.

Teknisen toimen Tilakeskus on jo aikaisemmin esittänyt koulutoiminnan siirtämistä mahdollisimman pian pois rakennuksesta akuutin sisäilmaongelman vuoksi. Tavoite on ollut marraskuun puolivälissä.

Toistaiseksi koulutyötä on voitu jatkaa, kun turvallisuutta on parannettu ylipaineistuksen avulla. Talven selkään silläkään mallilla ei voida edetä.

Tekninen johtaja Ensi Koikkalainen esittää lautakunnalle, että se tekisi kaupunginhallitukselle esityksen 3,5 miljoonan euron varaamisesta koulun peruskorjaamiseen tai uudisrakentamiseen ensi vuoden budjetissa.

Lopullinen vaihtoehto tulee päätettäväksi vasta sitten, kun jatkotutkimukset rakenteiden vaurioista ja mahdollisista sisäilmariskeistä ovat valmistuneet. Perusteellinen tutkimus voidaan tehdä vasta sitten, kun koulutoiminta on siirtynyt pois rakennuksesta.

Vaikka jatkotutkimusten tavoitteena on varmistaa koulun korjattavuus ja korjaustavat, voi lopputuloksena olla myös purkutuomio.

Tilakeskuksen laskelmien mukaan Alakylän koulun peruskorjauksen hinnaksi tulee 3,5 miljoonaa euroa. Jos tilalle rakennetaan kokonaan uusi koulu, koulun purkutyöt ja uuden rakentamiskustannukset ovat noin 4,8 miljoonaa euroa.

Parakkirakennusten aiheuttamat kustannukset kaupungille ovat tarkentuneen laskelman mukaan yhteensä 420 000 euroa.

Alakylän koulussa on 277 oppilasta. Opettajia ja muuta henkilökuntaa on 30 henkeä.

Koulurakennuksessa toimii myös ruoka- ja puhtauspalvelun keittiö, jonka toiminta voi jatkua entisellään, koska sen tilat on täysin peruskorjattu.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki