Ammattikorkeakoulut eivät luovu ulkomaisista opiskelijoistaan

Saimaan ammatti-korkeakoulussa on tällä hetkellä noin 400 ulkomaalaista opiskelijaa. Lappeenrantalais- opiskelijat eivät pelkää ulkomaisten opiskelijoiden vyöryä. He eivät vie opiskelupaikkoja suomalaisnuorilta.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Suomi ei kouluta liikaa ulkomaalaisia opiskelijoita yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Tätä mieltä on Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä.

Ulkomaalaiset opiskelijat eivät myöskään vie opiskelupaikkoja suomalaisnuorilta. Päinvastoin, Saimaan ammattikorkeakoulussa opiskelevat lappeenrantalaiset opiskelijat ovat sitä mieltä, että ulkomaalaiset opiskelijat tuovat lisää rikkautta suomalaisnuorten opiskeluun.

– Hyvä, että tänne tulee porukkaa ulkomailta, ja täältä pääsee taas vastaavasti ulkomaille, katsoo tietotekniikkaa opiskeleva Tatu Ylämäki.

Ammattikorkeakoulut antavat piutpaut sosiaali- ja terveysministerille. Liisa Hyssälä epäili, että Suomi saattaa kouluttaa liikaa ulkomaalaisia opiskelijoita yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Ammattikorkeakouluilla ei ole tarkoitus pienentää ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää, vaan pikemminkin nostaa se opetusministeriön johdolla laaditun korkeakoulujen kansainvälistymisstrategian edellyttämään seitsemään prosenttiin.

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtorin Anneli Pirttilän mukaan ammattikorkeakoulut lähtevät siitä, että korkeakoulujen kansainvälistyminen auttaa koko suomalaista yhteiskuntaa kansainvälistymään.

– Laadukas koulutus on yksi parhaita kotouttamisen ja yhteiskunnallisen integraation välineitä. Vieraskielinen opetus Suomessa tukee samalla ulkomaisen työvoiman saatavuutta. Ammattitaitoinen, ulkomainen työvoima on meille tulevaisuudessa välttämätöntä muun muassa ikääntyvän väestön palvelutarpeiden tyydyttämiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa, Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä sanoo.

Pirttilän toiveena on saada lisää ulkomaalaisia opiskelijoita varsinkin Venäjältä.

– Venäläisten opiskelijoiden kouluttaminen täällä jättää paljon hyvää rajan kummallekin puolelle.

Ammattikorkeakouluissa opiskelee tällä hetkellä noin 6 400 ulkomaalaista opiskelijaa. Saimaan ammattikorkeakoulussa on noin 250 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa. Vaihto-oppilaita on noin 150. Tutkinto-opiskelijat opiskelevat Lappeenrannassa 3-4 vuotta, vaihto-oppilaat ovat kirjoilla yhden lukukauden.

Lappeenrantalaiset opiskelijat Tatu Ylämäki, Niilo Jaakkola, Sara Anttonen, Tiina Holopainen ja Mari Ruoho ovat kaikki sitä mieltä, etteivät ulkomaalaiset opiskelijat vie opiskelupaikkoja suomalaisnuorilta. Ylämäki opiskelee tietotekniikkaa, muut liiketaloutta.

– Ei siinä ole mitään uhkaa. Systeemi toimii molempiin suuntiin, Jaakkola muistuttaa.

Myös Anttonen, Holopainen ja Ruoho pitävät ulkomaalaisten tuloa pelkästään rikkautena.

– Itsekin voisi miettiä joskus vaihtoa, he sanovat.

Anneli Pirttilän mielestä kansainvälistymisen tavoitteista ei tule tinkiä. Pirttilä peräänkuuluttaa korkeakoulujen kansainvälistymisstrategiaa.

– Strategian tavoitteena on luoda Suomeen kansainvälisesti vahva ja vetovoimainen korkeakoulu- ja tutkimusyhteisö.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Saimaan ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 250 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa. Vaihto-oppilaita on 150. Niilo Jaakkola ei vastusta ulkomaisten opiskelijoiden tuloa.

Tatu Ylämäki kannattaa kansainvälistymistä.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen