Edullisin katsastus on yli puolet Etelä-Karjalan hintoja halvempi

Etelä-Karjalan katsastusmarkkinoilla hallitsee A-Katsastus. Joensuun halvat katsastukset houkuttelevat katsastusturisteja.

MAIJA VEHVILÄINEN

Katsastuksen hinta vaihtelee huomattavasti paikkakunnan kilpailutilanteen mukaan. Etelä-Karjalan katsastusmarkkinat ovat A-Katsastuksen hallussa. Lappeenrannassa on myös K1-Katsastajat-ketjun asema.

Katsastushinnat.fi-sivuston mukaan määräaikaiskatsastuksen saa Lappeenrannassa 49-52 eurolla. Imatralla on kaksi A-Katsastuksen asemaa, joilla molemmilla määräaikaiskatsastus maksaa 52 euroa.

Joensuussa yksityisen Q-Katsastuksen asemalla määräaikaiskatsastuksen saa 19 eurolla. Eroa eteläkarjalaiseen hintatasoon on siis noin 30 euroa. Yrityksellä on asemat Joensuussa ja Kuopiossa.

Q-Katsastuksen toimitusjohtajan Mikko Kovalaisen mukaan Joensuussa kilpailu on kovempaa kuin Lappeenrannassa. Markkinoilla toimii muutama yksityinen yrittäjä suurten ketjujen lisäksi.

Katsastushinnat.fi-sivuston mukaan Suomen seitsemän edullisinta katsastusasemaa sijaitsevat Joensuussa. Kovalaisen mukaan asiakkaita on ympäri Suomea.

– Asiakkaita on hyvinkin kaukaa, mutta he käyvät samalla esimerkiksi sukulaisten luona, sanoo Kovalainen.

Hänen mukaansa katsastuksen tarjoaminen 19 eurolla on vielä kannattavaa.

– Ei yksityisellä yrittäjällä ole varaa tehdä tappiolla.

A-Katsastuksen kotimaan liiketoimintojen johtaja Petri Kalmi toteaa, ettei kilpailu voi Joensuun hinnoilla olla tervettä.

– Ihmettelen, jos voi tuolla hinnalla jatkua pitkään, sanoo Kalmi.

Kilpailu katsastusmarkkinoilla vapautui 1990-luvun puolivälissä, jonka jälkeen asemien määrä on kasvanut. Hinnat ovat kuitenkin samaan aikaan nousseet.

Kalmin mukaan Suomen autokanta ei ole kasvanut samaa tahtia asemien määrän kanssa. Hänen mielestään katsastusasemia on jopa liikaa kysyntään verrattuna.

Q-Katsastuksen Mikko Kovalaisen mukaan ala tarvitsee kuitenkin yksityisiä yrittäjiä. Kovalaisen mielestä alalle tuloa helpottaisi, jos kaikkien asemien ei tarvitsisi katsastaa raskaan liikenteen ajoneuvoja.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Risto Vesikko (edessä) toi autonsa katsastettavaksi samaan paikkaan kuin aina ennenkin. Veikko Siitonen tarkisti auton kunnon.

Katsastusmatkan kustannukset

Henkilöauton polttoainekustannukset matkalla Lappeenranta-Joensuu-Lappeenranta ovat noin 40 euroa.

Katsastusmaksu Joensuussa 19 euroa.

Yhteensä katsastusmatkan hinnaksi tulee 59 euroa, eli kymmenen euroa enemmän kuin Lappeenrannassa halvimmillaan.

Jos auto ei mene katsastuksesta läpi, summaan on lisättävä uudet polttoainekulut ja jälkitarkastuksen hinta, joka on kymmenen euroa.

Katsastuksen hinnaksi matkoineen ja jälkitarkastuksineen tulee 109 euroa.

Kirjoittaja:
Maija Vehviläinen