Etelä-Karjalan Pesula kasvaa keskisuuren yrityksen mittoihin

Uuden superyhtiön omistuksen jakautuminen ja muut yhtiöjärjestysasiat ovat vielä auki. Lappeenrannassa valmistellaan myös vesiyhtiön, energiayhtiön ja kunnallistekniikan rakentamisen yhtiöittämistä.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungin virkamiehet ja valtaosa kaupunginvaltuustosta uskovat yhtiöittämisen voimaan.

Vuodenvaihteessa syntyy uusi superyhtiö, kun kaupungin ja sosiaali- ja terveyspiirin ruokapalvelut, puhtauspalvelut ja tekstiilipalvelut siirtyvät Etelä-Karjalan Pesula Oy:n tuotettaviksi.

Pesulayhtiö kasvaa kerralla kolmisenkymmentä henkilöä työllistävästä, liikevaihdoltaan 2,4 miljoonan euron yhtiöstä 30 miljoonan euron vuosibudjettia pyörittäväksi ja 500 ihmistä työllistäväksi osakeyhtiöksi.

Periaatepäätös kyseisten palvelujen yhtiöittämisestä tehtiin maanantaina Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa selvällä enemmistöllä. Tällä viikolla työryhmä käy hiomaan yhtiöittämisen yksityiskohtia. Työryhmän vetäjä on sote-piirin toimitila- ja tukipalvelujohtaja Jouko Partanen.

ETELÄ-KARJALAN Pesula on tällä hetkellä osa Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt-konsernia.

Partanen ei lähde ennustamaan uuden yhtiön omistuksen jakautumista saati sitä, tuleeko uudesta pesulayhtiöstä osa Kaupunkiyhtiöt-konsernia.

– Alunperin oli tarkoitus, että jos yhtiöön tulevat vain kaupunki ja sote-piiri, omistus jakautuu tasan. Nyt kuitenkin myös muut sote-piirin jäsenkunnat ovat tulossa osakkaiksi, mikä muuttaa tilannetta, Partanen sanoo.

Partanen näkisi mieluusti, ettei Lappeenrannalla olisi yksin enemmistöä uudessa yhtiössä.

Yhtiöittämiskuvio mennee kuitenkin Lappeenrannan määräämässä tahdissa, sillä kaupunki omistaa nykyisestä pesulayhtiöstä 70 prosenttia. Sote-piirillä on 28 ja Imatran kaupungilla kaksi prosenttia yhtiöstä.

Myös uuden yhtiön budjetista ja henkilöstöstä valtaosa koostuu Lappeenrannan osuudesta. Lappeenrannan ruoka- ja puhtauspalveluyksikön budjetti on 20 miljoonaa, ja yksikkö työllistää vakituisesti 350 henkilöä.

Loppuosa 30 miljoonan budjetista ja 500 työntekijästä tulee sote-piiristä ja pienemmistä kunnista.

LAPPEENRANNAN kaupunginsihteeri Juha Willberg sanoo, että uuden yhtiön omistusosuuksista päätettäessä on katsottava volyymia.

– Lappeenrannalla on selkeä enemmistö. Jos omistukset menevät volyymien mukaan, olisi luontevinta, että uusi yhtiö olisi osa Kaupunkiyhtiöt-konsernia. Nämä asiat ovat kuitenkin vielä sopimatta, ja yhtiön hallituksen valitsee aikanaan yhtiökokous.

Työryhmä valmistelee myös tarvittavan yhtiöjärjestyksen muutoksen, yhtiön organisaation ja toimitusjohtajan valinnan.

Willberg sanoo, että valittava toimitusjohtaja astuu isoihin saappaisiin.

– Se on tärkeä paikka, joka vaatii ennen kaikkea taloudellista osaamista ja näkemystä.

Willbergin mielestä pelko päätösvallan ja valvonnan valumisesta poliitikoilta osakeyhtiön taakse on aiheeton.

– Kyse on palvelujen ostamisesta uudelta osakeyhtiöltä. Kaupunginvaltuusto päättää kaupungin talousarvion hyväksyessään, mitä ostetaan ja millä summalla. Tavoitteena on etsiä yhtiön sisällä tehokkuutta ja säästöjä, kun on resursseja, mitä liikutella.

Yhtiömallilla kaadetaan Willbergin mukaan vain hallinnollisia raja-aitoja.

– Poliitikoille jää edelleen strateginen linjaaminen.

KAUPUNKI pohtii virkamiestyönä myös energiayhtiönsä, vesiyhtiönsä ja teknisen toimen kunnallistekniikan rakentamisen yhtiöittämistä. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakosken vetämän toimeksiannon työnimi on Infra Oy.

– Selvitämme, saadaanko yhtiöittämisellä synergiaetuja rakentamiseen. Työ on kuitenkin vasta alussa, ja työryhmän määräaika on syyskuun loppuun, Korkiakoski kertoo.

Yhtiöittämisselvittelyssä lähdetään siitä, että kun olisi yhtiö, katuja ei tarvitsisi aukoa monta kertaa vaan yhdellä kuopan kaivulla monttuun menisivät sähkökaapelit, vesi- ja viemäriputket ja muut tarpeelliset romppeet.

Nykyään vesiyhtiö, energiayhtiö ja kaupungin teknisen toimen palvelutuotanto eivät ilmeisesti pysty sopimaan asioiden tekemisestä samanaikaisesti.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Sonja Puhakainen työskentelee vielä tämän vuoden pienehkössä, noin 30 ihmistä työllistävässä Etelä-Karjalan Pesula Oy:ssä. Ensi vuoden alussa Puhakaisen työnantajayhtiö muuttuu 500 ihmisen työllistäjäksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen