Vietävän kaunis elukka

Timo Mattilan ja Esa Uskin Hevosvoimaa katsoo historiaan hevosen näkökulmasta. Se on kunnianosoitus suomalaiselle hevoselle ja hevosmiehelle.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Timo Mattilan rakkaus hevoseen on puhtaan platonista.

– Sellaista kaupunkilaispojan rakkautta. Olen istunut hevosen vetämissä heinäkärreissä, mutten koskaan hevosen selässä. Ajattelen, että hevoseen tottumattoman ei kannata mennä ratsastamaan, satuttaa vaan itsensä.

Perstuntuma saattaa puuttua, mutta tietoa Timo Mattilalla hevosesta riittää. Hän luki kymmeniä niin kauno- kuin tietokirjojakin kirjoittaessaan perjantaina 11.9. ensi-iltansa saavaa Hevosvoimaa.

Hevosvoima on syntynyt Mattilan opiskellessa kulttuurituottajaksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

– Piti miettiä, miten elävöittäisi Lappeenrannan Linnoitusta kesäsesongin ulkopuolella. Hevosvoimaa-esitys oli yksi kuudesta ideastani.

Hevosvoimaa on aikamatka historiaan, jota katsotaan hevosen silmin.

– Tiedämme hakkapeliitoista ja rakuunoista, mutta emme sitä, miten heidän hevosensa taistelut ja sodat kokivat, Mattila kertoo.

Esitykseen on koottu hevosfaktaa ja fiktiota. Parin tunnin aikana selviää muun muassa, mitä eri uskonnoissa sanotaan hevosesta, kuullaan suomalaisia sananlaskuja sekä runoja hevosesta.

– Fakta on päällisin puolin sotahistoriaa, mutta fiktion avulla hevosesta kuullaan kaikenlaisia tarinoita. Hevonen on vietävän kaunis elukka, Mattila sanoo.

Mattila on haastatellut muun muassa kesämökkinaapuriaan, joka kertoo, kuinka hänen tehtävänään oli valmentaa hevosia Helsingin olympialaisiin.

Mattilan lisäksi lavalla nähdään ja kuullaan Esa Uski sekä Seppo Äikäs, joka huolehtii Hevosvoiman musiikista erilaisilla instrumenteilla. Esityksen on ohjannut Emma Jussila.

Hevosvoimaa esitetään Linnoituksen Ratsuväkimuseon huoneissa yhteensä noin 30 kertaa, esitysjaksoja on kolme: syyskuussa, pikkujoulukautena marras-joulukuussa ja vielä huhtikuussa 2010. Katsojia mahtuu kerrallaan 20.

l l l

Ensi-illat 7.9. ja 11.9. ovat loppuunmyytyjä kuin myös 16., 23. ja 25.9. esitykset. Tarkemmat esitysajankohdat osoitteesta www.kesy.tk ja tiedustelut numerosta 0440-791631.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola