Joutsenon metalliosastolla on pitkä elämä ja sitkeä henki

Metallityöväen liiton Joutsenon ammattiosasto juhlii satavuotista toimintaansa tänään sunnuntaina. Se on Joutsenon vanhin ammattiosasto.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Joutsenossa on harjoitettu ay-toimintaa vuosisadan verran. Joutsenon vanhin ammattiosasto, Metallityöväen liiton Joutsenon ammattiosasto, täyttää sata vuotta.

Ammattiosaston historiikin kirjoittanut Keijo Martikainen luonnehtii osastoa pieneksi mutta sitkeähenkiseksi. Osastolla on ollut useita laskukausia, ja elämä on uhannut sammua monta kertaa.

– Aina on löytynyt keinoja, joilla osasto on päässyt uudelleen jaloilleen.

Martikainen kertoo, että yhden kriisin yli nosti kysymys osaston varoista. Jäsenet päättivät, että toiminta jatkuu ja varat pysyvät Joutsenossa.

JOUTSENON metalliosastossa on jäseniä useilta työpaikoilta. Samalla jäsenmäärä on pienehkö, 161. Tämä tuo Martikaisen mukaan tiettyä hajanaisuutta.

Enimmillään jäseniä oli reilusti kolmatta sataa 1970-luvulla. Myöhemmin 70-luvulla Pulpin korjausmiehet siirtyvät Metalliliitosta Paperiliittoon, jolloin jäsenmäärä putosi useilla kymmenillä.

AY-TOIMINTA on Martikaisen mukaan harvojen aktiivisten varassa. Näin on ollut ennen ja erityisesti nykyään, myös Joutsenon osastossa.

– Jo vuonna 1952 osaston porukan valitettiin olevan passiivista, mutta sama ongelma on edelleen, Joutsenon metallisosaston puheenjohtaja Ari Sinitalo sanoo.

OSASTON aktiivisimpana jäsenenä Martikainen mainitsee Eero Kempin, joka on toiminut osaston puheenjohtajana useaan otteeseen, myös eläkkeellä ollessaan.

Martikainen uskoo Joutsenon metalliosaston jatkavan myös tulevaisuudessa. Merkkejä entisajan solidaarisuuden paluusta on selvästi olemassa.

JOUTSENON metallityöläiset elävät historiansa pahinta lamaa. Yhä useampi on työtä vailla, niin myös osaston puheenjohtaja.

– Nykyinen lama on pahempi kuin 1990-luvun alussa. Tämä lama on tullut Suomen ulkopuolelta eikä Suomella ole vaikuttamisen mahdollisuuksia kansainvälisiin pääomavirtoihin, Sinitalo sanoo.

Pääomia olisi Sinitalon mielestä pitänyt kautta linjan sijoittaa enemmän Suomeen kuin mitä on tehty.

– Ennen oli kansallistunnetta ja ajateltiin oman maan etua. Rahaa pitäisi sijoittaa Suomeen ja työllisyyteen, ja työvoimassa pitäisi suosia suomalaista.

Metallialan työt ovat Joutsenossa vähentyneet erityisesti viime kevään aikana. Parempiin aikoihin menee Sinitalon arvion mukaan ainakin vuosi tai pari.

Metalliosasto viettää satavuotisjuhlaansa Joutsenon työväentalossa Honkalahdessa sunnuntaina kello 14. Juhlapuhujana on Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen