Kivialasta uusi tukijalka Etelä-Karjalaan

Kolmivuotinen hanke vahvistaa eteläkarjalaista kiviklusteria.

MARI PAJARI

LAPPEENRANTA. Kivialaa työstetään uudeksi Etelä-Karjalan elinkeinoelämän tukijalaksi. Alan vahvistamiseen tähtää Saimaan ammattikorkeakoulun toteuttama kolmivuotinen kiviklusterihanke.

Hanke etsii uusia innovaatioita kivialalle. Etenkin kiven louhinnasta ja jalostuksesta sivutuotteena syntyvän silpun hyödyntäminen on Etelä-Karjalassa vielä vähäistä ja hanke pyrkii löytämään ainekselle lisää käyttökohteita.

Toisaalta hanke hakee teknologisia oivalluksia louhintaan, jotta sivuainesta syntyisi mahdollisimman vähän.

Yhtenä päämääränä on kivialan houkuttelevuuden lisääminen. Kivelle toivotaan arvostusta elinkeinoelämässä, mutta myös yhtenä uravaihtoehtona.

Pitkälti Ylämaalla toteutettavan hankkeen pohja luotiin kuntaliitosneuvottelujen yhteydessä. Vuoden vaihteessa Lappeenrantaan liittyvä Ylämaa kehittää myös mineraalimatkailuaan uuden hankkeen avulla.

Kiviklusterihankkeen kustannusarvio on 400 000 euroa, josta Etelä-Suomen lääninhallitus ja EU maksavat 75 prosenttia. Loppu katetaan kuntarahoituksella.

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti eilen 75 000 euron panostuksesta hankkeeseen. Kaupungin osuus katetaan kuntaliitoksen yhdistymisavustuksesta.

Kirjoittaja:
Mari Pajari