Koiraurheilusta tuli lajin tekijämiehille elämäntapa

Rautjärven mestarit mittaavat muun Suomen tasoa SM-kisoissa Imatralla. Menestymisen edellytys on, että koira tietää kuka käskee. Johtosuhteissa ei kaverin kanssa pehmoilla.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatralla alkavat paikallista menestystä enteilevät suomenmestaruuskisat. Vähintäänkin luvassa ovat rautjärveläisten maailmanluokan jäsentenväliset.

Laji on saksanpaimenkoirien suojelutaito. Aiemmat näytöt nostavat suosikkeihin muun muassa muutaman vuoden takaisen punasvaaralaisen maailmanmestarin Reijo Latun ja kahdesti Suomen joukkueessa MM-pronssia voittaneen simpeleläisen Reijo Kojon.

Muun Suomen tasoa jälleen kerran mittaaville mestareille koirien kanssa kulkemisesta tuli elämäntapa kauan sitten. Kilpailemisen kipinä on kestänyt.

Kymmenet koirat koulineen Latun ja suojatti Russpelz Jorgin, tuttavallisemmin Jorin tavoite on viiden parhaan parin joukkoon mahtuminen. Se tietäisi taas MM-kisamatkaa.

– Pärjäämistä vartenhan tänne on tultu, vaikka tälle koiralle SM-kisat ovat vasta ensimmäiset. Kovan työntekijän merkit ovat kaverilla selvät, Lattu luottaa.

REIJO KOJO oli nykyisen kilpakoiransa Sabon kanssa SM:issä ensimmäistä kertaa viime vuonna. Mitalisija heltisi heti. Sitä on tarkoitus puolustaa, mutta nöyrin mielin 1970-luvulla koiraharrastuksen aloittanut Kojo kisaan lähtee.

– Perustavoite on selvittää tehtävät kunnialla läpi. Tämä on semmoista kilpailemista, että siitä se aina lähtee.

Uhoilemaan ei rupea Lattukaan, joka on muuttunut reserviin siirryttyään koira-alan ammattilaisesta harrastajaksi. Enää hän ei ota hommaa niin tosissaan, kuin rajavartioston koiramiehenä palvellessaan. Silloisesta työ- ja maailmanmestarikaverista Kimmostakin on aika jo jättänyt.

Koirat vaihtuvat, mutta pelisäännöt pysyvät. Liikaa ei hyvänkään kaverin kanssa sovi pehmoilla.

– Koira on laumaeläin, jolle sen kanssa toimivan ihmisen on aina oltava johtaja. Täysin-oppineeksi koira ei tule koskaan, Lattu tietää.

JOHTOSUHTEIDEN sekaantumisista on seurannut se, että aika ajoin on saatu lukea sensaatiouutisia koirien käymisestä ihmisen kimppuun. SM-kisoja katsomaan tulevan yleisön ei tarvitse aggressioita pelätä. Huippukoirat ovat huippuja kaikin tavoin.

Kisojen aikana niiden käytöstä vielä seurataan erityisen tarkasti. Periaatteessa koko ajan on menossa välinpitämättömyyskokeen nimellä tunnettu rauhallisuustesti, missä on pakko pärjätä.

SAKSANPAIMENKOIRIEN suojelukoetta on pidetty koiraurheilun kuninkuuslajina. Nyt se on sitä myös tilastollisesti. Imatran kilpailujen johtaja Ari Raitanen kertoo saksanpaimenkoirien nousseen ensimmäistä kertaa suurimmaksi roduksi Suomen kennelrekisterissä.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että pitää ryhtyä miettimään karsintojen järjestämistä SM-kisoihin.

Imatran kisoissa on mukana noin 60 koiraa. Kilpailujen keskuspaikka on Karhumäen urheilukenttä. Kentällä kilpaillaan suojelu- ja tottelevaisuustehtävät. Jäljestyskokeet pidetään Konnunsuolla, joka on yleisöltä suljettua aluetta.

l l l

Saksanpaimenkoirien SM-kisat alkoivat torstaina virallisilla harjoituksilla ja avajaisilla. Karhumäen kentällä Imatralla kisoja käydään tänään kello 7-17.30, lauantaina kello 7-17 ja sunnuntaina kello 7-16. Yleisöllä on paikalle vapaa pääsy. Yleisöparkkiin on opastus Lammassaarentieltä Ukonniementien risteyksestä.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Reijo Kojo ja Sabo ottivat torstaina tuntumaa Karhumäen kisakenttään.

Reijo Latun SM-ensikertalainen Jori on nelivuotias.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen