Lentoyhtiö Fly Lappeenrantaa odottaa ehkä erityistilintarkastus

”Tämä herättää kysymyksiä”, sanoo kaupunginjohtaja Seppo Miettinen

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Lentoyhtiö Fly Lappeenrantaan vaaditusta erityistilintarkastuksesta ei ole ollut tietoa edes kaupunginjohtaja Seppo Miettisellä.

– Tämä herättää kysymyksiä, sanoi Miettinen tuoreeltaan keskiviikkona asiasta kuultuaan.

Enempää hän ei kommentoi, ennen kuin saa lisää tietoa asiasta.

Yhtä tietämätön asiasta oli myös esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen.

Torniainenkin kuuli asiasta keskiviikkona Etelä-Saimaalta. Niin kuuli myös Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden hallituksen jäsen Teuvo Kinnunen. Kaupungin täysin omistama Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt on Fly Lappeenrannan emoyhtiö.

Erityistilintarkastus tuli puheeksi Kaupunkiyhtiöiden hallituksen kokouksessa keskiviikkona sen jälkeen, kun Etelä-Saimaa oli ensin kysynyt asiasta Kinnuselta.

Veronmaksajien syliin kaatuneen Fly Lappeenrannan osakas Esa Korjula vaati jo viime maaliskuussa lentoyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa erityistä tarkastusta. Siihen ei suostuttu, joten Korjula vei asian huhtikuussa Etelä-Suomen lääninhallitukseen.

Korjula haluaa, että yhtiön hallinto ja kirjanpito tutkitaan vuodelta 2008.

– Siellä tapahtuu hassuja asioita tai sellaisia asioita, joista minun isona osakkaana kuuluisi tietää. En ole omasta mielestäni saanut kysymyksiini riittäviä vastauksia, perustelee Korjula.

Päätös erityisen tarkastuksen tekemisestä tai tekemättä jättämisestä tehdään läänissä tämän vuoden aikana.

Korjulaa kiinnostaa muun muassa se, miten veronmaksajista eli Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:stä tulikin lentoyhtiön pääosakas sen sijaan, että se olisi ollut vain vastikkeettoman markkinointituen antaja.

Korjulan mukaan Fly Lappeenrannan ja Kaupunkiyhtiöiden tammikuussa 2008 kirjoittama yhteistyösopimus piti sisällään vain yhtiön alkuvaiheen tukemista.

Kaupunkiyhtiöiden lentoyhtiölle antaman rahoituksen ei Korjulan mukaan pitänyt olla lainaa, joka myöhemmin muuttui osakepääomaksi.

Korjula katsoo lisäksi, että häntä on kohdeltu Fly Lappeenrannan osakeannissa epäoikeudenmukaisesti suhteessa Kaupunkiyhtiöihin.

Hän joutui sijoittamaan alkupääoman lisäksi rankasti tappiolliseen yhtiöön 95 000 euroa lyhytaikaisena lainan, joka myöhemmin osakeannissa muutettiin osakepääomaksi.

Samassa osakeannissa Fly Lappeenrannan osakkeita merkitsi myös Kaupunkiyhtiöt, jonka merkintähinta oli 3,96 euroa osakkeelta. Korjulan merkintähinta sen sijaan olikin 9,48 euroa, mistä hänen mukaansa aiheutui merkittävää taloudellista vahinkoa.

Fly Lappeenrannan hallituksen puheenjohtajan ja Kaupunkiyhtiöiden varatoimitusjohtajan Onni Hietalahden mukaan Korjulan hakemus on perusteeton.

– Kaikki ne asiat, mitä hakemuksessa on nostettu esiin, on selvästi dokumentoitu ja selvitetty ja niiden osalta ei ole meidän mielestämme mitään kysymyksen alaista, sanoo Hietalahti.

Hänen mukaansa osakkaita on informoitu kaikista päätöksistä osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla.

Veronmaksajat omistavat Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n kautta Fly Lappeenrannasta nyt 70 prosenttia.

Lentoyhtiön tappio tämän vuoden tammi–toukokuussa oli reilut 420 000 euroa 670 000 euron liikevaihdolla.

Mikäli tulos kehittyy samaa vauhtia vuoden loppuun asti, tappiota syntyy vähemmän kuin viime tilikaudella. Silloin tappio nousi 1,7 miljoonaan euroon.

Kaupunkiyhtiöt pelasti lentoyhtiön viime vuonna konkurssilta pumppaamalla siihen 1,1 miljoonalla eurolla pääomia. Operaatiosta ei huudeltu julkisuuteen.

Tänä vuonna kaupunginhallitus päätti lisäksi yhteensä 850 000 euron satsauksesta yhtiöön.

Fly Lappeenrannan alkuperäisiä perustajaosakkaita ovat Kaupunkiyhtiöt Oy, Esa Korjula sekä Fly Lappeenrannan kehitysjohtaja Casper Mickwitz.

Nykyisin omistajia ovat lisäksi Huhtiniemeen kylpylää puuhaava Conte Invest Oy ja Fly Lappeenrannan toimitusjohtaja Juha-Pekka Paananen.

Erityistilintarkastus

Lääninhallitus voi määrätä yhtiöön erityisen tarkastuksen muun muassa yhtiön hallinnosta ja kirjanpidosta.

Osakkeenomistajan on ehdotettava tarkastusta yhtiökokouksessa.

Jos ehdotusta on kannattanut määrävähemmistö, osakkeenomistaja voi hakea lääninhallitukselta tarkastajan määräämistä.

Lääninhallituksen on suostuttava hakemukseen, jos tarkastukseen katsotaan olevan painavia syitä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara