Kurkisuon kalalaitos sai ympäristöluvan

Imatran vanha kaatopaikka vapautuu uusiokäyttöön. Kalankasvatus-laitokseen tulee 30 kala-allasta.

IMATRA. Itä-Suomen ympäristölupavirasto myönsi ympäristöluvan Imatran vanhalle Kurkisuon kaatopaikalle kaavaillulle kalanviljelylaitokselle.

Luvan kaatopaikan uusiokäyttöön haki kalatalouskonsultti Martti Naukkarinen perustettavan yhtiön lukuun. Yhtiön liikeidea on ryhtyä kasvattamaan Kurkisuolla keinorehulla ruokittavaa kuhaa 150 000 kiloa vuodessa.

Vuonna 2001 suljetulle kaatopaikalle on suunniteltu rakennettaviksi noin 30 kappaletta halkaisijaltaan 2,5-7 metrin kala-altaita. Viljelylaitoksen tarvitsema sähkö tuotetaan kaatopaikan metaanikaasulla. Kaasusähkön tekemisessä syntyvällä lämmöllä lämmitetään myös altaiden vedet.

IMATRAN kaupunki on tehnyt Naukkarisen konsulttiyrityksen kanssa esisopimuksen kalalaitoksen Kurkisuolta tarvitseman alueen luovuttamisesta laitoksen käyttöön 25 vuodeksi. Kaupunki on tutkinut kaatopaikkakaasun hyödyntämistä myös sen omissa toiminnoissa, mutta järkevää ja taloudellista vaihtoehtoa ei ole löydetty.

Kurkisuon kalankasvatuslaitoksen rakennuskustannuksiksi on arvioitu pari miljoonaa euroa. Ympäristölupa sallii kalalaitokselle vuotuiset 150 kilon fosfori- ja 2 500 kilon typpipäästöt. Lupamääräykset tarkistetaan viimeistään vuonna 2019.

Martti Naukkarisen mukaan seuraava vaihe kalalaitoshankkeessa on rakennusluvan haku. Rakentamaan on aikomus ryhtyä heti, kun lupa on kourassa.

Rakentajaksi tulee yhtiö, johon Naukkarinen kertoo lähtevänsä yhdeksi osakkaaksi.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen