Lappeenrannan Laurista löytää kiusaajaminänsä

Ylioppilasteatterit esittävät saman näytelmän tulkintoja samanaikaisesti eri paikkakunnilla.

ETTI KANTOLA

Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI:n maanantain ensi-ilta on poikkeuksellinen. Samana iltana, samaan aikaan ensi-iltansa saa moni muukin samaan käsikirjoitukseen pohjautuva esitys.

Kyseessä on Ylioppilasteatteriliiton tempaus. ActI:n hallituksen puheenjohtaja ja näytelmässä esiintyvä Tomi Lapinlampi kehuu teattereiden yhteistyötä lisäämään pyrkivää ideaa.

Aiemmin ylioppilasteatterifestivaaleilla teatterit ovat muun muassa esittäneet samaa kohtausta tai saman näytelmän peräkkäisiä kohtauksia.

ActI:n esityksen ohjaaja Heidi Häkkinen valitsi pahuutta käsittelevän teoksen lähestymistavaksi kiusaamisnäkökulman. Hän näkee käsikirjoittaja Anni Kynsilehdon naamioivan vakavat asiat abstraktin verhoon. Tekstin ensilukeman jälkeen ajatus oli kateissa, mutta vähitellen kiusaamistilanteiden eri roolit alkoivat puhutella.

– Esityksestä jokainen voi löytää oman roolinsa, onko ollut vaikka se hiljainen ulkopuolinen. Tämä on psykologinen lähtökohta.

Lyhytnovelliin pohjautuva esitys on vain vartin mittainen.

– Juonenkäänteitä ei ole hirveästi, mutta teksti on sen verran moniulotteinen, että esitys kannattaa katsoa useamman kerran.

Häkkinen ei osaa vielä tarkasti arvioida omaa tulkintaansa verrattuna muihin ylioppilasteattereihin. Hän on muokannut käsikirjoitusta vain vähän, oikaissut loppua hieman yksinkertaisemmaksi ja lisännyt pienen roolin.

– Minun versioni on varmasti käytännönläheisin. Esimerkiksi Jyväskylässä pahuutta käsitellään ymmärtääkseni abstraktimmin.

Lapinlampi arvelee, että eri paikkakuntien Lauri on laatikossa -esitykset ovat nähtävissä videolta ensi kevään ylioppilasteatterifestareilla.

– Esityksissä on varmasti isojakin eroja, Lapinlampi otaksuu.

l l l

Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI: Lauri on laatikossa 28.9. klo 19, 30.9. klo 19, 11.10. klo 16 ja 25.10. klo 16 Lappeenrannan ylioppilastalon kellarissa Skinnarilassa.

KUVATEKSTI

Tomi Lapinlampi

Maikki Sirkiä esittää pääkiusaajaa, joka käännyttää muita Lauria vastaan. Antti Holopaisen roolihahmo on dominoivan kiusaajan veli, joka jää siskonsa varjoon ja kiusaa vältelläkseen ongelmia.

Kirjoittaja:
Etti Kantola