Lappeenrannan valtuusto peuhasi taas Tali-Ihantalassa

Valtuutetut ihmettelivät, mistä toimikunta on löytänyt hankkeen rahoittajaksi EU:n. Valtuusto vaati lisätietoja, ja sai kutsun seminaariin.

LAPPEENRANTA. Kaksi paikkaa nousi ylitse muiden Lappeenrannan maanantaisessa valtuustossa. Tali ja Ihantala saivat vielä 65 vuotta taistelun jälkeen tunteet kuumenemaan.

Kristillisdemokraattien Juha Turkian valtuustoaloitteessa todettiin Tieto- ja näyttelykeskus Tali–Ihantalan suunnitelmien edenneen kaupunginhallitusvetoisesti. Edellinen valtuusto on käsitellyt hanketta talousarvioiden ja -suunnitelmien yhteydessä yhtenä pienenä rivinä, mutta nykyinen valtuusto ei ollenkaan.

Turkian mukaan asiaa ei ole valmistelu avoimesti. Valtuutetut ovat joutuneet hakemaan tietonsa lehtien palstoilta.

– On täysin omissa käsissämme haluammeko avoimempaa, läpinäkyvämpää ja demokraattisempaa päätöksentekoa. Ratkaisut on tehtävä tässä salissa, ei sen ulkopuolella, Turkia vaati.

Turkia esitti, että asia palautetaan kaupunginhallituksen uudelleen valmisteltavaksi, ja sen jälkeen Tali–Ihantalan mahdollinen toteuttaminen tuodaan valtuuston esityslistalle omana asianaan.

Turkian esitys kaatui valtuustossa äänin 56–15. Keskustelu sen sijaan jatkui.

MATTI MÖLSÄ (kd.) jatkoi Turkian kritiikkiä.

– Asia on tulossa budjettivaltuustoon. Eri asia on, miten laajasti siitä pystytään silloin puhumaan.

Mölsä muistutti, että monet asiat ovat muuttuneet sen viiden vuoden aikana, kun hanke on ollut vireillä. Kaupungin taloudellinen tilanne on esimerkiksi heikentynyt niin, että monia välttämättömiäkin investointeja on jouduttu lykkäämään.

Mölsä korosti vielä sitä, että tähän mennessä on käsitelty vain esisuunnitelmia. Lopullisen päätöksen Tali–Ihantala-hankkeesta tekee valtuusto.

– Suunnittelumäärärahan ottaminen budjettiin tai varauksen tekeminen taloussuunnitelmaan ei ole rakentamispäätös.

Valtuusto päätyi lopulta yksimielisesti kannattamaan Matti Mölsän ja Juha Rantalaisen (kd.) pontta, jonka mukaan valtuutetuille toimitetaan kirjallisesti kaikki selvitysmateriaali hankkeesta hyvissä ajoin ennen valtuustokäsittelyä.

TURKIA JA MÖLSÄ ihmettelivät myös, mistä EU on yhtäkkiä ilmaantunut mukaan mahdollisten rahoittajien listaan. Kaupunginhallituksen selvityksessä EU:lta odotetaan miljoonan euron panosta. Myön Erkki Räsänen arveli, että valtion lupaaman kahden miljoonan euron rahoituksen lisäksi ei ole mitään mahdollisuutta saada EU-rahaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpään (kok.) mukaan Tali–Ihantala-toimikunta valmistelee marraskuun lopulle seminaaria, jonne kaikki valtuutetut kutsutaan.

ILMASTO-OHJELMA hyväksyttiin valtuustossa monien kiitosten saattelemana. Paula Kuikka-Kiljunen (vihr.) toivoi, että ilmasto-ohjelma näkyisi jatkossa päätöksenteossa ja budjetoinnissa, eikä jäisi vain paperille.

Teppo Puhakaisen (myö) mukaan ohjelma antaa tukea monelle hyvälle asialle, esimerkiksi keskusta-alueen kehittämiselle, joukkoliikenteen tukemiselle ja kevyen liikenteen väylien rakentamiselle.

Monissa puheenvuoroissa toivottiin, että valtuusto voisi jatkossa seurata ohjelman toteutumista.

PERUSSUOMALAISTEN Satu Virtalan mielestä valtuuston esityslistat pitäisi saada valtuutetuille paperiversiona kuusi päivää ennen valtuuston kokousta. Virtalan mukaan kaikilla ei ole käytössään nettiyhteyttä, eikä kokousasiakirjojen lukeminen ruudulta ole mukavaa. Puoluesisar Marja-Leena Leppäsen mukaan tietokone on lisäksi erittäin epäterveellinen laite.

Virtalan aloite sai erityisesti valtuuston nuoremman polven ja vihreät nousemaan vastarintaan. Tavoitteena tulisi heidän mielestään olla turhan paperirallin välttäminen ja sähköisiin kokouksiin siirtyminen mahdollisimman laajasti.

Virtalan ponsi papereiden toimittamisesta kaatui äänin 62–7 (1 poissa, 1 tyhjä).

tuuli truhponen

Kristillisten Juha Turkia (keskellä) ja Myö-liikkeen Erkki Räsänen ihmettelivät, mistä hallitus oli keksinyt, että Tali–Ihantalan tukijaksi saadaan myös EU. Marjatta Moilanen (kd.) kannatti lisätiedon saamista koko hankkeesta.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen