Luumäellä aloite Lappeenrannan äänivallan leikkaamisesta

Keskustelu Lappeenrannan enemmistöasemasta sosiaali- ja terveyspiirin valtuustossa jatkuu.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Kunnanvaltuuston demariryhmä jätti Luumäellä maanantai-iltana sosiaali- ja terveyspiirin äänivaltaa koskeneen valtuustoaloitteen.

Etelä-Saimaa kirjoitti kesällä, että sote-piirin valtuuston äänivallasta oli noussut haloo.

Sote-piirin valtuuston yhteenlaskettu äänimäärä on 140,5. Lappeenrannan äänimäärä on siitä 70,5. Niissä asioissa, joissa Imatra ei ole mukana Lappeenrannan etumatka on murskaavampi: 55,5 vastaan 40.

– Kaikissa tapauksissa on yhdellä kunnalla enemmistö valtuustossa.

– Asiaa on koetettu nostaa esille sote-piirin hallituksessa kahteen kertaan, mutta sitä kautta tämä ei ole edennyt, kertoi aloitteen Luumäen valtuustolle jättänyt Pentti Salenius.

ALOITTEEN allekirjoittajat edellyttävät, että Luumäki ryhtyy toimiin, joilla muutetaan sote-piirin perussäännön kahdeksatta pykälää perustamissuunnitelman mukaiseksi niin, ettei yhdellä kunnalla ole yksin enemmistöä valtuustossa.

Aloitteessa todetaan Luumäen valtuuston luottaneen muun muassa Lappeenrannan kaupungin johdolta viime vuoden helmikuussa tulleeseen viestiin, jossa kerrottiin perussopimuksen ja perustamissuunnitelman toimivan yhteisesti niin, ettei yhdelläkään kunnalla yksin ole enemmistöä.

– Asia pitäisi saada neuvotteluissa sovitulla tavalla toimivaksi, koska Luumäen valtuusto on näin päätöstä tehdessään asian ymmärtänyt ja sen hyväksynyt.

Saleniuksen lisäksi aloitteen allekirjoittajia ovat Esko Huopainen, Päivi Kärmeniemi sekä varavaltuutettuna kokoukseen osallistunut Jukka Käyhkö.

KUVATEKSTI

PÄIVI VIRTA-SALO

Sosiaali- ja terveyspiirin valtuuston äänivaltakysymyksestä käytiin keskustelua jo kesäkuussa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä