Taipalsaarelaiset virittelevät talkoita lainauspisteisiin

Viiden kylän siirtokokoelmien lakkauttaminen saattaa saada sinetin maanantaina.

TAIPALSAARI. Viisi Taipalsaaren kylissä sijaitsevaa kirjaston lainauspistettä aiotaan sulkea. Sivistyslautakunta punnitsee päätöstä toistamiseen ensi maanantaina.

Kylissä on viritelty suunnitelmia kirjastojen pitämisestä auki vapaaehtoisvoimin, mitä myös Taipalsaaren sivistystoimenjohtaja Seppo Paajanen kannattaa.

– Kylältä löytyy talkoohenkeä. Voisimme pitää lainauspistettä auki iltaisin, jolloin se palvelisi kyläläisiä parhaiten, sanoo Rehulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Lyijynen.

– Suunnitelmia on kuitenkin vaikea tehdä niin kauan, kun ei ole tietoa koulurakennuksen kohtalosta.

Rehulassa lainauspiste sijaitsee lakkautetulla koululla. Kunta ei ole päättänyt, myydäänkö rakennus.

Seppo Paajasen mielestä aika on ajanut tällaisten kirjaston sivupisteiden ohi. Maaseudulta lähdetään joka tapauksessa asioimaan taajamaan lähes päivittäin, jolloin pääkirjastoonkin pääsee. Kirjastonhoidon kannalta katsoen viidestä lainausasemasta vain Levänen on ollut tehokkaassa käytössä.

Viime vuonna pelkät Rehulan koulun lämmitys- ja sähkökustannukset olivat 5 701 euroa. Palkkausmenot viidestä lainauspisteestä ovat 12 785 euroa vuodessa.

– Raha kannattaisi satsata pääkirjaston lauantaiaukioloon tai arki-iltojen aukiolon pidentämiseen. Sillä saisi myös uutta lehtilukusaliin tai dvd-kokoelmaan, joihin nyt ei ole ollut varaa, Paajanen laskee.

Hän tähdentää, että kunta on valmis lahjoittamaan lainauspisteiden kirjat kyläläisille. Mikäli lainauspisteet lakkautetaan, varoja voisi suunnata kirjaston kotikäynteihin 10–20 vaikeasti liikkuvalle kuntalaiselle sekä sopia korvaavasta palvelusta Vehkataipaleen ja kirkonkylän koulujen kanssa.

Lakkautettavaksi on esitetty Vehkataipaleen, Rehulan, Leväsen, Merenlahden ja Solkein siirtokokoelmia.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen