Tolppagrillin sinikelta saa väistyä

Vanha kupariverhoiltu kioski on Etelä-Karjalan museon mielestä oleellinen osa katukuvaa. Grillin omistaja ihmettelee, miksi värit kelpasivat viereiseen ravintolaan.

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Perinteikkään Tolppagrillin sinikeltainen väritys ei kelpaa Lappeenrannan rakennusvalvonnalle.

Taloyhtiö on saanut uhkasakon uhalla kehotuksen saattaa grillin ulkopinnat vanhaan kuosiin.

Grillihuoneiston omistaja, asianajaja Erkki Laamanen ei ymmärrä päätöstä. Tolppagrillin värit soinnutettiin huolella viereisen ravintola Old Cockin sinisen ja keltaisen sävyihin.

Samassa talossa asianajotoimistoa pyörittävä Laamanen remontoi omistamansa grillin viime keväänä, kun taloyhtiö ei ottanut työtä kontolleen. Grillissä toiminut yrittäjä oli lopettanut toiminnan kannattamattomuuteen vedoten.

– Grillin ulkoseinä kukki homeessa ja ruosteessa ja ikkunanpokat olivat lahot. Etsimme seiniin saman sinisen kuin viereisessä ravintolassa. Valkoiset ikkunanpokat kitattiin ja vetäistiin samalla keltaisella kuin ”kukossa”, Erkki Laamanen kertoo.

Työhön oli Laamasen mukaan vaikea löytää urakoitsijaa. Kun sellainen Savonlinnasta sattui vapautumaan, remontille unohtui hakea kaupungin lupa.

Rakennusvalvonta kehotti toukokuussa taloyhtiötä poistamaan luvattomat maalaukset. Taloyhtiö, jonka hallitukseen Laamanen kuuluu, haki lupaa jälkikäteen.

Lupaa ei herunut. Rakennusvalvonta vetosi päätöksessään Etelä-Karjalan museon lausuntoon. Sen mukaan 1960-luvun alun liikerakennus on säilyttänyt hyvin aikansa ominaispiirteet ja on siten kaupunkikuvallisesti arvokas. Kupariverhoiltu kioskiosa elävöittää museon mukaan katukuvaa ja on arvokas osa talon julkisivua.

Sinikeltainen väritys sotii museon mukaan pahasti rakennuksen muun, alkuperäisen värin kanssa.

Erkki Laamanen kummeksuu, miksi väritys närästää nyt, vaikka se on hyväksytty kiinteistöön kuuluvan ravintolan julkisivuun.

Old Cockin julkisivua kummeksuu tosin myös nykyinen rakennusvalvonta.

– Hurjan näköinenhän se on. Liekö vielä jotain muovia. Nyt kun ydinkeskustaan tehdään yhtä ja toista, toivoisi kyllä, että tällekin pystyttäisiin tekemään jotakin, lupatarkastaja Tuula Kemppinen pohtii.

Old Cockin ulkoasu väreineen on Kemppisen mukaan saanut luvat marraskuussa 2002 edellisen rakennustarkastajan siunauksella.

Julkisivuhuolien lisäksi Erkki Laamasta askarruttaa Tolppagrillin tuleva käyttö. Grilli on pysynyt suljettuna, vaikka yhtä aikaa julkisivun kanssa sen kaksi kerrosta remontoitiin myös sisältä.

– Yrittäjää ei ole löytynyt millään hinnalla, vaikka luulisi paikalla kysyntää olevan, Laamanen ihmettelee.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Tolppagrilli sijaitsee vuonna 1963 rakennetussa Saimaankeila Oy:n asuin- ja liikerakennuksessa aivan vastikään remontoidun ”kulttuuriaukion” äärellä.

Kirjoittaja:
Seija Hackman