Etelä-Karjalan huumetilanne on vakiintunut pienin poikkeuksin

Kannabiksen ja päihdelääkkeiden, etenkin Subutexin, käyttö on lisääntynyt. Huumemaailmassa pyörii pitkälti vakioporukka. Yli puolella omaisuusrikoksista on kytkös huumeisiin ja päihteisiin.

ESA VILENIUS

ETELÄKARJALAINEN huumetilanne lienee samankaltainen kuin maan muissa keskisuurissa kaupungeissa. Kannabis ja amfetamiini erikseen, mutta hyvin usein myös yhdessä, on peruskuvio.

Poliisi tietää huumetilanteesta toiseksi parhaiten käyttäjien jälkeen.

– Tai ainakin poliisin pitäisi tietää, huumetutkija, vanhempi konstaapeli Teemu Kilpeläinen kuittaa.

Kannabiksen käytön haitallisuudesta on käyty myös kiivasta keskustelua. Tiettyjen käyttäjäpiirien mielestä se on harmitonta eikä se kuulu muiden huumeiden kanssa samaan ryhmään.

Kilpeläisen sanoo kokemusten kentältä kertovan muuta. Kannabis ja amfetamiini sekä monet muut päihdyttävät aineet yhdessä kuuluvat poliisin huumeasiakkaiden elämäntapaan.

– Piristävän amfetamiinin vastapainona käytetään kannabista ikään kuin jarruna.

Kannabispiireissä on pyritty tyrmäämään niin sanottu porttiteoria, jonka mukaan kannabis johdattelee vahvempiin huumeisiin. Kilpeläinen uskoo porttiteoriaan.

– Hyvin harvoin kukaan aloittaa suoraan amfetamiinista.

MAAKUNNASSA tulee vuosittain ilmi noin 200-300 erilaista huumerikosta. Ilmitulleiden rikosten määrä ja aineet ovat pysyneet suunnilleen samana vuosia.

Heroiini tuli Lappeenrantaan vuosina 2003-2004, mutta se näyttää nyt jääneen pois.

– Voi olla niinkin, että kovimpien huumeiden käyttäjät hakeutuvat pääkaupunkiseudulle, jossa on saatavissa suunnilleen mitä tahansa. Samoin niin sanottujen bilehuumeiden, ekstaasin ja lakan, käyttäjät ovat ehkä löytäneet mahdollisuutensa pääkaupunkiseudulta.

Ekstaasi on jonkin verran rantautunut myös Etelä-Karjalaan. Poliisi on löytänyt sitä etsinnöissä muiden huumeiden ohella.

Muitakin niin sanottuja design-huumeita on muun muassa lappuihin imeytettynä myös löytynyt. Niissä hämmentävää on se, että kiinni jääneet eivät ole oikein osanneet sanoa, mikä aineen vaikutus on.

Osa aineista on vielä sellaisia, joita ei ole ehditty luokitella huumeiksi.

LSD ei ole eteläkarjalainen ongelma.

LÄÄKKEIDEN päihteellinen käyttö on Kilpeläisen mukaan lisääntynyt. Niiden kirjo on melkoinen.

Opiaattikorvaushoitoihin tarkoitetun Subutexin voi sanoa olevan jo oma ongelmansa. Melko yleinen tapa on, että tablettimuotoinen lääke liuotetaan ja käytetään suonensisäisesti.

Kannabiksen käytön lisääntymiseen on vaikuttanut myös sen viljelyn lisääntyminen – tai toisin päin. Esimerkiksi kannabisyhdistyksen piiristä on luotu kuvaa, jossa viljelevät olisivat sitä omaa tarpeeseensa kasvattavia puutarhaharrastajia ja että kannabis olisi haitattomampaa kuin tupakka.

Kilpeläinen kertoo, että suurin kannabisviljelmän, jonka hän muistaa oli viitisenkymmentä kasvia. Jos varsin aktiivinen käyttäjä tarvitsisi marihuanaksi kuivattuja lehtiä vaikkapa gramman päivässä, viljelmästä jäisi vielä melkoisen joukon tarpeisiin. Omaan käyttöön viljelemisen myytti lienee todellisuudessa hieman niin ja näin.

Huumeiden välitys pyörii Kilpeläisen mukaan Etelä-Karjalassa varsin pitkälle saman perusporukan ympärillä. Rinki täydentyy erilaisen luonnollisen ja luonnottoman poistuman kautta.

Käyttäjiksi päädytään yleensä kaveripiirin kautta.

– Varsin harva lähtee hankkimaan ensimmäistä huumeannostaan tuntemattomalta.

HUUMEIDEN käyttöön liittyy väistämättä lisääntynyt rahan tarve. Kilpeläinen arvioi, että jopa yli puolet omaisuusrikoksista on kytköksissä huumeiden käyttöön. Rikokset alkavat polkupyörävarkauksista ja päätyvät huomattaviin petoksiin.

Varsinaisella talousrikollisuudella ja huumekaupalla on myös kytköksensä, mutta se tulee esiin vasta maakuntaa ylemmissä portaissa.

– Maakunnan huumekaupan ketju jatkuu Etelä-Suomeen.

Poliisin havaintojen mukaan rajan läheisyydellä ei juuri ole vaikutusta, vaikka suuri osa Suomessa käytetyistä huumeista tuleekin itärajan takaa. Huumeet eivät jää rajan pintaan.

Myöskään taloudellisilla suhdanteilla ei toistaiseksi ole ollut vaikutusta.

Huume- ja väkivaltarikollisuudella on yhteytensä, mutta Kilpeläisen mukaan vakavien väkivaltarikosten taustalla ei viime aikoina ole ollut huumekuvioita. Huumekaupan kuvioissa toimii kuitenkin pysyvä väkivallan uhka. Se voi paradoksaalisesti jopa hillitä väkivaltaa. Uhka toimii tietenkin juuri niin kauan kuin se uskottava.

POLIISI

Huumeita ja niiden käyttövälineitä.

Varsin harva lähtee hankkimaan ensimmäistä huumeannostaan tuntemattomalta.

Piristävän amfetamiinin vastapainona käytetään kannabista ikään kuin jarruna.

Subutex

Lääkeaine buprenorfiini, toinen kauppanimi Temgesic.

Opioidi, synteettinen valmiste, toisin kuin esimerkiksi morfiini.

Käytetään vaikeissa kivuissa, kuten syöpäpotilailla tai leikkauskipuihin.

Vakiintunut myös huumeriippuvaisten korvaushoitoon.

Väärinkäytössä muun muassa hengityshäiriöiden mahdollisuus.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius