Meripelastusseura haluaa itselleen lisää tehtäviä

Etelä-Saimaan meripelastusseura haluaa kouluttaa jäseniään ensiaputehtäviin. Ensivastetehtäviä varten seura hankkii jo ensi kesäksi nopeakulkuisen RIB-veneen.

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Etelä-Saimaan meripelastusseura haluaa itselleen lisää töitä. Lauantaina näyttävällä veneiden kokoontumisajolla 40-vuotista toimintaansa juhlistanut yhdistys tutkii parhaillaan mahdollisuuksia ottaa itselleen myös ensivastetehtäviä.

– Sitä nyt suunnitellaan. Tarkoitus on kartoittaa, millaiset resurssit meillä on tällaisen toiminnan pyörittämiseen, Etelä-Saimaan meripelastusseuran toiminnanjohtaja Juha Ronkainen sanoo.

Ronkainen kertoo käyneensä keskusteluja asiasta Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen edustajien kanssa. Lähtökohta toiminnalle on se, että Saimaalla veneillään partioivilla meripelastusseuran ihmisillä on usein mahdollisuus päästä ensimmäisenä auttamaan, kun tapaturma tai sairaskohtaus yllättää järvialueella.

Etelä-Saimaan meripelastusseura aikoo hankkia ensivastetehtäviä varten ensi kesäksi nopeakulkuisen RIB-veneen.

– Tarkoitus on saada vuoteen 2012 mennessä myös uusi 6,5 metriä pitkä alus ensivasteyksikön käyttöön. Aiomme hankkia aluksen, jolla voidaan rantautua melkein missä vain, Ronkainen kertoo.

Meripelastusseuran juhlaseminaarissa puhunut Vesa Kauppinen korosti ensihoidon tärkeyttä. Esimerkiksi rintakipupotilaat hyötyvät mahdollisimman varhain aloitetusta hoidosta, vaikka hoitajat olisivat vain ensiapukoulutuksen saaneita maallikoita.

– Me puhumme turvallisesta ensiaputasosta hätätilanteessa, Kauppinen sanoo.

Kauppinen on toiminut Lapin ensivastehankkeen vetäjänä. Lapissa ensivastetehtäviä hoitavat pelastuslaitosten ja vapaapalokuntien lisäksi myös Rajavartiolaitos ja poliisi.

– Olen vetänyt kaksi vuotta tätä Lapin ensivastehanketta, jossa järjestelmä on rakennettu koko läänin alueelle, hän kertoo.

Kauppinen näkee ensiavun perillepääsyn kannalta Saimaalla samanlaisia pulmia kuin Lapissakin. Alue on laaja ja etäisyydet ovat pitkiä.

– Suurimman osan ensivastetehtävistä hoitavat pelastuslaitokset ja vapaapalokunnat. Meillä myös esimerkiksi SPR antaa ensiapua suurissa tilaisuuksissa. Olemme käyneet läpi kaikki mahdolliset toimijat, jotka voivat ottaa tällaisia tehtäviä hoitaakseen, Kauppinen kertoo.

Kauppinen on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Hän on työskennellyt noin 20 vuotta ensihoitajana.

– Oleellista on muistaa, että tässä työssä ei kohtaa vain onnettomuuden uhreja, vaan hätätilapotilaita ovat myös äkillisesti sairastuneet, Kauppinen muistuttaa.

Lapin olosuhteille tyypilliset pitkät välimatkat lisäävät äkillisen sairaskohtauksen aiheuttamaa kuolemanvaaraa. Koko Lapin läänissä ei ole kuin kolme vakituista pelastuslaitosta.

Maallikotkin voivat oikein toimimalla pelastaa esimerkiksi äkillisen sairauskohtauksen sattuessa ihmisen hengen. Mahdollisuudet tietenkin vielä paranevat, jos paikalle saadaan koulutuksen saanut ensiapuryhmä, Kauppinen muistuttaa.

– Miksi emme siis auttaisi, kun siihen on tilaisuus, hän jatkaa.

Vastuu ensivastehoidon järjestämisestä on kunnilla ja sairaanhoitopiirillä.

– On sairaanhoitopiirin asia kertoa, huolivatko he meitä yhteistyökumppaneikseen, Juha Ronkainen muistuttaa. Hänen mukaansa ainakin pelastuslaitoksen ihmiset ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä meripelastusseuran kanssa.

– Me emme korvaa mitään yksikköä, vaan me täydennämme kokonaisuutta, hän jatkaa.

Juhlivassa Etelä-Saimaan meripelastusseurassa on Ronkaisen mukaan noin 450 jäsentä. Aktiivisesti seuran toiminnassa on mukana 30-40 jäsentä. Seuralla on kolme venettä. Pelastustehtäviä seuralla on ollut tänä kesänä 38.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Vuoksen vesistön alueella toimivat meripelastusseurat kunnioittivat juhlivaa Etelä-Saimaan meripelastusseuraa kokoontumisajolla. Kasinon rannassa Lappeenrannassa oli lauantaina nähtävillä kahdeksan meripelastusseurojen alusta.

Kirjoittaja:
Matti Saarela