Sanasampo etsii nuoria kirjoittajia

Sanasampo-hanke tuo sanataidekerhot Etelä-Karjalaan. Tarkoitus on vakiinnuttaa sanataide kansalaisopistoihin.

VEERA JÄÄSKELÄINEN

Etelä-Karjalassa ei ole juurikaan tarjolla sanataiteen kursseja ja kerhoja. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla toimiva Kirjailijayhdistys Paltta ry halusi asiaan muutoksen, ja Sanasampo-hankeen myötä maakuntaan on tulossa sanataidekerhoja 9-12-vuotiaille.

Tarkoitus on myöhemmin vakiinnuttaa sanataidekerhot työväen- ja kansalaisopistoihin.

Sanasammon myötä kerhoja on tarkoitus saada 12 kappaletta maakuntaan. Koska sanataide käsitteenä ei välttämättä sano nuorille mitään, hanketta vetävä kirjailija Sirkka Laine on kiertänyt kouluilla kertomassa, mistä Sanasampo-kerhoissa on kyse.

– Sanataide on mielikuvituksen käyttöä puhuttuna, kirjoitettuna ja luettuna. Se on siis laaja käsite, Laine toteaa.

Sanataidekerhot aloittavat toimintansa marraskuun alkupuolella. Kerhoille haetaan nyt vetäjiä, jotka Laine kouluttaa tehtäviinsä.

– Kerhot opettavat esimerkiksi keskittymään. Pidän tärkeänä, että oppii miettimään yhden asian loppuun ja selkiyttämään omat ajatukset. Tärkeää on myös, että kerhosta muodostuu ”me”, että ollaan yhteisö, Laine sanoo.

Uukuniemellä Parikkalassa toimii jo sanataidekerho. Laineen mukaan kerholaiset oppivat toinen toisiltaan. Kaikki kuuntelevat keskittyneesti muiden tekstejä ja antavat myös palautetta.

Kaakkois-Suomen TE-keskus on myöntänyt Sanasammolle hanketukea reilut 42 000 euroa. Loput noin 10 000 euroa hankkeen vetäjien täytyy kerätä lahjoittajilta.

– Tärkeintä on, että tämä on iloinen asia, kuten sanataide aina. Kirjoittamisella ja lukemisella on ihmiseen tervehdyttävä vaikutus, Laine sanoo.

KUVATEKSTI

KAI SKYTTÄ

Kirjailija Sirkka Laine (oik.) vieraili Ruokolahden koululla kertomassa 5.-6.-luokkalaisille sanataiteesta ja tulossa olevista kerhoista. Sini Hammaren (vas.) kyselee Laineelta lisätietoja.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen