Söderblom ehdottaa teatteriin orkesterisalia

”Olen edelleen ymmälläni, jopa katkera”

TEEMU SAINTULA

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginorkesterin entinen taiteellinen johtaja Jan Söderblom ehdottaa uuteen teatteriin orkesterisalia.

Söderblomin mielestä kaupungilla olisi nyt mahdollisuus panostaa kaupunginorkesteriin tekemällä teatteritalosta kulttuuritalo.

– Kyllähän se hinta siitä tosin varmasti nousisi, mutta synergia olisi varmasti taloudellisesti järkevää.

– Hyvästä konserttisalista saa myös hyvän kongressisalin, mutta ei toisin päin.

Söderblom jätti kaupunginorkesterin viime vuonna protestiksi, koska hänen mielestään kaupunki ei lunastanut lupaustaan investoida lisää orkesterin kehittämiseen tai orkesterin esiintymistiloihin.

Söderblomia harmittaa edelleen se, että Gallerian konserttisalia ei koskaan rakennettu.

– Olen edelleen ymmälläni, jopa katkera. Kuka hyötyi siitä, että suunniteltua salia ei toteutettu. Tapahtumaa voi verrata aborttiin.

Söderblomin mielestä lappeenrantalaiset ja orkesteri edelleenkin ansaitsevat kunnon salin. Hän uskoo, että se auttaisi muutakin Lappeenrantaa kehittymään.

HELSINGISSÄ asuva Söderblom on nyt Lappeenrannassa, koska hän johtaa vierailevana kapellimestarina Ville Matvejeffin uuden sellokonserton kantaesitystä torstaina. Lisäksi Söderblom oli täällä solistina jo syyskuussa.

Mies iloitsee, että joitakin asioita hän pystyi muuttamaan Lappeenrannassa pysyvästi.

– Täällä on rohkeaa ja aktiivista musisointia. Joitakin aloittamiani projektejakin kehitetään.

SÖDERBLOM oli kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja seitsemän vuotta. Pitkän rupeaman jälkeen hän on viettänyt vapaata työelämää.

– Tämä on ollut virkistävää. Sitä katsoo ympärilleen eri tavalla, jos on parisuhteessa tai jos ei ole, hän vertaa.

Lappeenrannan jälkeen mies jätti tehtävänsä myös Joroisten musiikkipäivillä.

Nyt hän on kierrellyt aiempaa enemmän kapellimestarina eri maissa. Söderblom iloitsee, että hän saa johtaa aiempaa enemmän suuria sinfonisia ohjelmia. Hän on johtanut muun muassa isoja orkestereita Saksassa.

Töitä on nyt toisaalta vähemmän.

– Lappeenrannassa tein vuosittain noin kymmenen ja kaikkiaan noin 20-25 produktiota vuosittain. Nyt puolet siitä. Kotona ratkaisuni on ollut kovin suosittu, Söderblom naurahtaa.

Söderblom on naimisissa, ja hänellä on kaksi lasta.

Miehen tulot eivät ole pudonneet. Söderblom muistuttaa, että Lappeenrannassa taiteellisen johtajan korvaus sisältyi konserttipalkkioon.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Jan Söderblom on nyt vapaa kapellimestari. Hän johtaa Lappeenrannan kaupunginorkesteria jälleen torstaina.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula