Ja niin jää taakse homekoulu

Alakylän koulun muutto parakkeihin alkoi maanantaina. Koulutyö väliaikaisissa tiloissa alkaa ensi maanantaina. Se kestää koulun rehtorin Kai Könösen mukaan ainakin ensi vuoden loppuun saakka.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Alakylän koulun rehtori Kai Könönen huokaisee helpotuksesta. Homeessa kituva koulurakennus jää lopultakin taakse ja oppilaat ja henkilökunta aloittavat koulutyön parakeissa.

Koulun muutto parakkeihin alkoi eilen maanantaina. Normaali koulutyö parakeissa alkaa ensi maanantaina. Könönen uskoo, että koulutyö siellä onnistuu hyvin.

– Tilaa on hyvin ja luokat ovat valoisat, Könönen kiittää.

Parakit sisältävät jokaiselle opetusryhmälle kotiluokan ja muut koulun tarvitsemat opetustilat. Alakylän koulussa on noin 280 oppilasta. Opettajia ja muuta henkilökuntaa on parisenkymmentä.

Alakylän koulu on kuin hävityksen jäljiltä. Haalaripukuista miestä tulee ja menee. Muuttomiehiä liikkuu koulun käytävillä yhtä paljon kuin henkilökuntaa. Koululaiset eivät kuitenkaan muuttoon osallistu.

Muutto teettää töitä paljon, mutta kun kaikki on hyvin organisoitu, jäähyväiset vanhalle koulurakennukselle kestävät vain tämän viikon.

– Sinne vaan, Könönen ohjaa.

Välillä muuttomiehet Kai Kaijansinkko, Kai Hikipää, Kari Martikainen ja Pekka Lipiäinen istahtavat penkille. Tuolien ja pöytien ja kaappien ja lipastojen kantaminen käy voimille. Tavara kuitenkin liikkuu rivakasti, eikä evakkomatka ole pitkä.

Kun koulutoiminta on siirtynyt parakkeihin, itse koulurakennuksessa aloitetaan perusteellinen tutkimus. Jatkotutkimusten tavoitteena on selvittää homeesta kärsivän koulun korjattavuus ja korjaustavat.

Alakylän koulu valmistui vuonna 1964. Koulua on korjailtu melkein vuosittain vuodesta 1996 alkaen.

Myös kouluterveydenhuolto, oppilashuolto, hallinto ja iltapäiväkerhotila siirtyvät parakkitiloihin. Könösen mukaan ruokailu tapahtuu kuitenkin vanhassa koulussa, kuten myös sisäliikunta koulun juhlasalissa, ainakin toistaiseksi.

Myös koulun liikuntasalin ilta- ja viikonloppukäyttö voivat jatkua tiloissa toistaiseksi.

Koulutyö parakeissa kestää Könösen mukaan ainakin vuoden 2010 loppuun saakka. Mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä rehtori ei tiedä.

– Edessä on monimutkainen palikka, kun kukaan ei tiedä, mikä koulu siirtyy mihinkin, ja mitä tapahtuu tälle koululle, Könönen katsoo.

Alakylään saattaa jäädä jatkossa vain 1-2-luokat.

– Se on yksi vaihtoehto.

Koulurakennuksessa toimii myös ruoka- ja puhtauspalvelun keittiö, jonka toiminta voi jatkua entisellään, koska sen tilat on täysin peruskorjattu.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Muuttomiehet Kari Martikainen ja Pekka Lipiäinen kantoivat pöytiä parakkeihin.

Käytävällä oli muutto käynnissä, mutta 4 B-luokassa Ludmila Janion piti englannin kokeen.

Parakeissa on tilaa ja valoa.

Siivoojat pyyhkivät pölyt pois kirjoista.

Parakkien keskelle jää suojaisa pihamaa välituntileikeille.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen