Terveyspiiri pitää tiukkaa linjaa Imatralta tehtyihin palveluostoihin

Rautjärvi ja Ruokolahti peräävät piiriä maksumieheksi asukkaidensa käynneille Imatran lääkäripäivystyksessä. Kuntalaisten ei haluta joutuvan kärsimään Imatran jättäytymisestä terveyspiirin ulkopuolelle.

MATTI VEIJALAINEN

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin lähtökohta on keskittää lääkäreiden ilta- ja viikonloppupäivystykset ensi vuonna Lappeenrantaan ja Parikkalaan. Toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan järjestelyistä voidaan vielä neuvotella, mutta lisäyksiä päivystyspaikkoihin tuskin tulee.

Terveyspiiri aikoo pysyä tiukasti omissaan eikä osta piiristä pois jättäytyneeltä Imatran kaupungilta Honkaharjun sairaalan päivystyspalveluja. Muuta, kuten munuaispotilaiden dialyysihoitoa Imatralta vielä ostetaan.

PIIRIN päivystysten keskittäminen kahteen paikkaan ei Itkosen mielestä ole maakunnan ihmisille ylivoimainen ongelma. Pohjoispään asukkaat ovat Itkosen mukaan jo tottuneet asioimaan sujuvasti Parikkalassa.

Päivystysverkon ei Itkosen mukaan myöskään tarvitse olla lopullisessa muodossaan. Asetelma muuttuu, jos Imatra tulee myöhemmin mukaan terveyspiiriin.

Itkonen kosii Imatraa piiriin myös muista syistä. Terveyspiiri tekee lähivuosina maakunnalliset kroonikko- ja hoivapotilaiden hoitostrategiat, joita tekemään tarvittaisiin Itkosen mukaan mieluiten kaikki yhdessä.

MATKA lääkäripäivystykseen pitenee erityisesti terveyspiiriin liittyneiden Rautjärven ja Ruokolahden asukkailla, jos he saavat asioida pelkästään Lappeenrannan ja Parikkalan päivystyksissä.

Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila toivoo terveyspiirin vielä pyörtävän kantansa Imatran päivystysostoista pidättymisessä. Kuntansa ensi vuoden budjettia viimeistelevä Anttila sanoo Rautjärven kuitenkin huolehtivan siitä, että kuntalaisista ei tule palvelukauppakiemuroiden sijaiskärsijöitä missään tilanteessa.

– Ellei muu auta, varaudumme ostamaan Imatran palveluja kunnan omaan piikkiin. Harmin paikka on silloin se, että joudumme maksamaan päivystyksiä kahteen kertaan maksaessamme osuuttamme myös terveyspiirin päivystyskustannuksista, Anttila sanoo.

Rautjärveläisten päivystyskäynneistä noin puolet on suuntautunut Parikkalaan. Imatran osuus käynneistä on ollut 40 prosenttia. Imatra on lähin päivystyspaikka Rautjärven eteläpään asukkaille. Vuotuinen päivystyspalveluosto Imatralta on Anttilan mukaan ollut rahassa noin 50 000 euroa.

RUOKOLAHDEN kunnanjohtaja Vesa Jäppinen toivoo, että terveyspiiri taipuu ostamaan Imatran päivystyspalvelua ruokolahtelaisille. Käytännössä lähes kaikki ruokolahtelaisten arki-iltapäivystyskäynnit on tehty Imatralle, ja niin Jäppinen olettaa tapahtuvan vastakin.

– Jos ruokolahtelaiselle tulee hätä, niin Imatralle hän menee. Haluan nähdä sen kerberoksen, joka ruokolahtelaisia kääntää sieltä pois.

Jäppisen mukaan terveyspiirin vastuuseen kuuluu järjestää terveyspalvelut kaikille tasapuolisella tavalla. Siihen vastuuseen Jäppinen lukee kuuluvaksi Honkaharjun palvelujen kustantamisen ruokolahtelaisille.

Jäppisen mielestä on kohtuutonta panna ruokolahtelaiset ja rautjärveläiset kärsimään siitä, että Imatra ei lähtenyt terveyspiirin osakkaaksi. Ruokolahtelaisten Imatran päivystyskäynneistä koituvat kustannukset ovat noin 100 000 euroa vuodessa.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen