Lepo piikkisängyllä piristi

Tiedekeskus jalkautui Imatralle. Heurekan sirkus esittelee koululaisille luonnon ilmiöitä teatterin ja kokeellisuuden keinoin.

IMATRA. Niko Luhaniemi Imatralta on rohkea nuorimies.

Sienimäen koululta tiedesirkukseen tullut Niko ehätti ryhmänsä ensimmäisenä kokeilemaan piikkipetillä pärjäämistä. Elämys oli yllättävän miellyttävä niin, että loikoilun Niko päätti ottaa pari kertaa uusiksi. Väitti vielä, että voisi viedä piikkisängyn kotiin yöpetikseen.

Onnellisen olon salaisuus oli siinä, että kehon paino piti asetella tasaisesti pitkin piikkejä lopuksi pää raukeasti pielukselle painaen.

Nikon ennakkoluuttomuudelle oli eduksi se, että hänellä oli valmista perustietoa suoritustekniikasta. Fakiirinalku kertoi käyneensä Heurekan tiedekeskuksessa paikan päällä vempeleitä testaamassa. Nyt niitä on tuotu Imatran Mansikkalan koululle Heurekan sirkuskiertueella.

EDUKSEEN rajojensa etsinnässä luonnontieteilijä Luhaniemi voi lukea myös sen, että tiedeaineiden, varsinkin biologian hän kertoo olevan lemppareitaan. Luonnontieteet innostavat myös Emmi Taavitsaista ja Sara Heiskasta. Heitä kiinnosti katsoa, miltä ihminen näyttää lämpökamerassa.

– Esimerkiksi kainalot, suu ja selkä ovat lämpimiä kohtia, sirkuksen vetäjiin kuuluva heurekalainen Hanna-Kaisa Mikkola opasti.

Se piti yhtäläisesti paikkansa myös Emmin ja Saran kuvissa. Eniten kirpeä ilma oli tehnyt eroa tyttöjen käsiin. Toisella ne olivat lämpöiset, toisella puolikylmät.

– Pitää tutkia kaikkea kiinnostavaa, niin kuin tässä nyt tätä. Oikeassa Heurekassakin on tullut kyllä käytyä, Emmi Taavitsainen kertoi.

HEUREKAN tiedesirkus jalkautui Imatralle maanantaina. Kaupungissa tirehtööri Harri Montonen on määrännyt kiertueen viivähtämään perjantaihin saakka. Viikon aikana sirkuksessa käyvät 5.-6. luokkien oppilaat kaikista Imatran peruskouluista. Vierailulle tulee myös Ruokolahden koululaisia.

Ensi viikoksi sirkus parkkeeraa Lappeenrantaan. Ihmeet ja kummat ehtii käydä katsomassa pari tuhatta Etelä-Karjalan koululaista.

Kalustoon kuuluvan Juuso Kekkosen mukaan kiertueen syksy on buukattu täyteen. Käsikirjoituksen äksön on osoittautunut toimivaksi. Katsojaa ja ryhmää kohti näytös kestää tunnin. Esitys alkaa tiedeteatterinäytöksellä. Sen jälkeen seuraa vapaata tutustumista kahdeksaan näyttelykohteeseen.

KEKKOSEN mukaan tiedettä popularisoivassa sirkuksessa voidaan hetkittäin käydä tieteen ja temppuilun välisellä harmaalla alueella, mutta tieteellinen pohja ei horju. Fysiikan lakeja totellaan asioita mahdollisuuksien mukaan paikallistaen.

Imatralla tiedeteatteri tietää paljastaa esimerkiksi uutisen siitä, että imatralainen avaruustutkimus on edellä lappeenrantalaista. Sitä ei kerrota, mihin ja miten juomaton kahvi katoaa kupista. Kannattaa katsoa tarkkaan ja kysyä, jos arvoitus jää askarruttamaan.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Niko Luhaniemi kokeili piikkimattolöhöilyä. Antti Hiltunen (oik.) ja Niko Mäkinen katsovat, kuinka kaverin käy.

Pillisoiton soundi muuttuu soittimen lyhetessä. Hanna-Kaisa Mikkola soittaa, Pilvi Rantanen pilkkoo.

Se pyörii sittenkin, Saku Ruotsi toteaa. Vai olisiko mukana optista harhaa ?

Pitää tutkia kaikkea kiinnostavaa.

Emmi Taavitsainen

TIEDESIRKUS

Tiedekeskus Heurekan kiertävä tiedenäyttely ja -teatteriesitys.

Suomen Kulttuurirahaston rahoittama sirkus aloitti kiertueensa tänä syksynä Lapista.

Sirkus on tarkoitettu erityisesti niille koululaisille, joiden kotipaikkakunnilta on pitkä matka Heurekaan Vantaalle.

Sirkus tukee ensisijaisesti peruskoulun 5.-6. luokkien tiedeopetusta. Näyttelykohteet ovat fysiikan, biologian ja psykologian alueilta.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen