Muistomerkki kulki kevyesti huojuen

Oikeustaistelun muistomerkki nostettiin Luumäellä pois uuden kiskoparin tieltä. Vain 14 metrin siirto-operaatio maksoi Ratahallintokeskukselle 130 000 euroa.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Muutama minuutti yli H-hetkeksi ilmoitetun kello kahdentoista keskiviikkona Luumäen asemalla:

– Nyt se liikahti, kuului Suomen oikeustaistelun muistomerkin siirtoa seuraamaan tulleen yleisön joukosta.

Ja liikkuihan se. Ensin vain hieman ja huojuen, sitten kohosi vankan nosturin voimin yhä korkeammalle ja viimein asettui paikoilleen 14 metrin päähän alkuperäiseltä paikaltaan.

Ratahallintokeskuksen ylitarkastaja, siirto-operaation projektivastaava Heikki Männistö kipaisi nosturimiehen puheilla, kun iso kivipaasi oli taas maassa.

– 32,5 tonnia, Männistö ilmoitti muistomerkin painon jalustoineen kaikkineen. Lukema löytyi nosturin näytöstä.

Männistö kertoi, että ennen nosturin paikalle tuloa oli tehty kovasti lapio- ja rautakankihommia. Käsityönä piti selvittää, millainen valtavan kokoisen muistomerkin alusta oikein oli. Sen selvitystyön perusteella rakennettiin muistomerkille maahan uudet kannattimet.

OIKEUSTAISTELUN muistomerkki oli ollut niillä sijoillaan Luumäen aseman kupeessa joulukuun viidennestä päivästä 1937. Muistomerkin suunnitteli ja toteutti kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen kunnioittamaan P.E. Svinhufvudin isänmaallista toimintaa.

Nyt se oli siirrettävä kaksoisraiteen tieltä.

Heikki Männistö lupasi, että siirron jälkeen Ratahallintokeskus panee vielä kuntoon muistomerkin ympäristöä. Muistomerkki saa muun muassa valaistuksen. Vihertyöt jäävät ensi kevääseen.

Koko erikoinen projekti maksaa 130 000 euroa.

Muistomerkin nostoa oli seuraamassa myös P.E. Svinhufvudin muistosäätiön puheenjohtaja, professori Martti Häikiö. Hän muistutti, että siirrosta on käyty kovaa polemiikkia pitkin vuosien. Uudeksi sijoituspaikaksi on esitetty eri vaihtoehtoja, mutta nyt ratkaisuksi tuli vain lyhyt nosto paikasta toiseen saman 1990-luvulla suljetun aseman pihan laidalla.

PROFESSORI Häikiön mielestä ratkaisu oli oikea.

– Muistomerkki on suunniteltu tähän paikkaan ja tähän paikkaan se kuuluu. Olen erittäin tyytyväinen tähän ratkaisuun. Minusta tämä on oikea paikka, kunhan muistomerkkiä ympäröivä alue vielä kunnostetaan.

– Hyvin suunniteltu kerta kaikkiaan, hän kehui myös nosto-operaatiota.

– Oikeustaistelun muistomerkki on ehdottomasti yksi Suomen komeimpia muistomerkkejä.

Häikiö näki muistomerkin siirrolla olleen ulottuvuutta myös pitemmälle.

– Tästä käynnistyy Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien ja -tapahtumien valmistelu.

TOISENLAISIAKIN ajatuksia muistomerkin sijoituspaikasta vielä keskiviikkona kuultiin.

Häikiön kanssa siirto-operaatiota seuraamaan tullut luumäkeläinen kotiseutumies Pekka Siiropää uskalsi olla erimieltä ystävänsä kanssa.

– Katso tuotakin romahtanutta rakennusta tuossa, hän viittoili Häikiölle.

– Muistomerkki siirrettiin talteen uuden junaraiteen tieltä ränsistyneessä asuinmiljöössä, joka ei ole kunniaksi muistomerkille, Siiropää valitteli. Hänen mielestään paljon oivallisempi paikka muistomerkille olisi ollut entisen käräjätalon edusta aseman lähellä.

Sirkka Svinhufvud kanniskeli nosto-operaation ajan Häikiön koiraa ja esitti eriävän mielipiteensä hänkin.

– Olisin sitä mieltä, että muistomerkki olisi pitänyt kuljettaa Kotkaniemen liittymään. Vaikka Kuutostie siirrettäisiin, Kotkaniemen suunnalla käy ihmisiä ja muistomerkki olisi siellä ollut näkyvällä paikalla.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Oikeustaistelun muistomerkki jalustoineen painoi 32,5 tonnia. Järeän nosturin avulla muistomerkki siirtyi kuitenkin ongelmitta toiseen sijoituspaikkaan.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä