Neljän miljoonan kilometrin mies

Kuljetuspalvelu Tiensuun autojen rateissa istuvat omilla vuoroillaan isä ja äiti, tyttäret ja työntekijät.

MARI PAJARI

LAPPEENRANTA. Juri Tiensuu on neljän miljoonan kilometrin mies. Sen verran kuljetusalan yrittäjä nimittäin arvelee istuneensa elämänsä aikana auton ratissa. Jakelu- ja pakettiautoilla liikennöivä Kuljetuspalvelu Tiensuu Oy valittiin Joutsenossa vuoden yrittäjäksi.

Yrittäjäksi Tiensuu lähti kovimman laman aikaan vuonna 1993. Joutsenolainen Oy:n leipomoa pyörittänyt Pentti Häkli ulkoisti silloin kuljetuspalvelut ja Tiensuu otti osan urakasta hoitaakseen. Alkoi vimmattu raakapakasteiden ajo Suomen joka kolkkaan.

Toiminta laajeni muutaman vuoden kuluessa, kun Kuljetuspalvelu Tiensuu aloitti yhteistyön Kiitolinjan kanssa. Yritykseen hommattiin uusi kalusto ja kolmen vuoden ajan Tiensuu hoiti myös Kiitolinjan terminaalia Lappeenrannassa.

Kustannukset isoissa autoissa nousivat ennen pitkää turhan koviksi ja Tiensuu luopui rekoista vuonna 2005. Samalla loppuivat yötyöt, joita mies ei jäänyt kaipaamaan. Nyt toiminta-alue rajoittuu pääosin Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan.

Kuljetuspalvelu Tiensuu on Jurin yritys, mutta mukana työssä on koko perhe. Vaimo Sirpa ajaa pullaa kuutena päivänä viikossa. Yrityksen ulkopuolista henkilöstöä on kuuden vakituisen ja kahden osa-aikaisen verran, joista kaikki ovat pitkäaikaisia työtovereita.

Tiensuun aikuiset tyttäret Essi ja Milla eivät liioin kaihda rattiin istahtamista. Kipinä autoiluun syttyi nuorena, sillä koko perheen yhteinen harrastus löytyi vuosien ajan mikroautoradoilta. Ensimmäiset autonsa tytöt saivat isän kasaamina jo taaperoikäisinä.

Tiensuut muistelevat kauhulla yrittämisen työntäyteisiä alkuvuosia, kun lapset olivat pieniä. Sumuisista vuosista on jäänyt vähän muistoja. Kokemus on opettanut löysäämään ja nyt työpäivä vaihtelee viidestä viiteentoista tuntiin.

Kuljetuspalvelualalle ei suuremmin yhteiskunnan tukea heru, mutta Tiensuu ei silti ole katkera. Hänestä kuljettajia tuetaan tänä päivänä järjestöjen toimesta hyvin. Kannetaan huolta siitä, mitä suuhun laitetaan ja missä kunnossa ollaan.

Tiensuu pitää myös kuljettajien uudelleenkoulutusta tervetulleena uudistuksena. Taloudellisen ja ekologisen ajon koulutus päivittää alan tekijät siitä, missä mennään.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Päivittäin auton ratissa istuva Juri Tiensuu rentoutuu luonnon helmassa. Sydäntä lähellä on pienriistan metsästys.

Kuljetuspalvelu Tiensuu Oy

Perustettu vuonna 1993 toiminimenä.

Muuttui osakeyhtiöksi vuonna 1995.

Perheen lisäksi 8 työntekijää.

Kirjoittaja:
Mari Pajari