Suninen ja Willman ihmettelevät Sarviniemen lisäselvityksiä

Loma-asuntomessuja Sarviniemeen virittelevät Jukka Suninen ja Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman pitävät Natura- ja yva-vaatimuksia jälkijättöisinä.

HEIKKI SOPANEN

TAIPALSAARI. Saimaa Spiritin toimitusjohtaja Jukka Suninen ja Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman kummastelevat vaatimuksia Natura- ja yva-selvityksistä Sarviniemessä Taipalsaarella.

Kaksikko pitää vaatimuksia jälkijättöisinä, koska tulevan loma-asuntomessualueen kaavamuutos on jo viimeistelyvaiheessa. Messujen toteuttajan Saimaa Spiritin Suninen sanoo, että kaikki viranomaisten vaatimat selvitykset on tehty.

Messuja hakevan Taipalsaaren kunnan Willman kertoo, että alueellinen ympäristökeskus ei ole kaavoituksen missään vaiheessa edellyttänyt yva-menettelyä.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri esitti alkuviikosta julkilausumassaan, että Sarviniemessä olisi tarpeen tehdä ympäristövaikutusten arviointimenettely eli yva loma-asuntomessualueen tulevaan maankäyttöön ja toimintaan liittyen.

Metsähallituksen suojelubiologin Tero Sipilän mukaan Natura-arviointi olisi Sarviniemessä paikallaan.

– Painotimme Natura-arvioinnin tarvetta lausunnossamme, Sipilä sanoi niinikään alkuviikosta.

KAAKKOIS-SUOMEN ympäristökeskus antoi lausuntonsa Sarviniemen kaavamuutoksesta heinäkuussa. Ympäristökeskuksen mielestä Sarviniemen alueella ei tarvitse tehdä yva-lain mukaista ympäristövaikutusten arviointia.

– Kyseessä on asemakaavan laajennushanke, ja ympäristövaikutukset arvioidaan maankäyttö- ja rakennuslain perusteella, ylitarkastaja Jukka Timperi ympäristökeskuksesta sanoo.

Timperin mukaan ympäristövaikutusten arviointi etenee yhtä matkaa kaavan etenemisen kanssa.

Lausunnossaan ympäristökeskus piti kuitenkin epätodennäköisenä, että kaava ja alueen suunniteltu rakentaminen olisivat valmiina 2012, jolloin messut on tarkoitus pitää.

Ympäristökeskus perusteli epäilyään mahdollisilla kaavavalituksilla ja luonnonherkän alueen asettamilla erityisvaatimuksilla rakentamiselle.

Ympäristökeskuksen lakimiehen Pekka Kosusen mukaan lausunnossa yritettiin viestittää, että jäitä hattuun.

– Yleensä kaavan hakijalla on tällaisissa kiinteistönjalostustapauksissa hirveä kiire. Korostin itse viranomaisneuvotteluissa, että kaava kannattaa tehdä perusteellisten selvitysten pohjalta.

Kosusen mukaan hyvät selvitykset eivät estä valittamista, mutta voivat viedä valituksilta pohjan.

– Perusteelliset selvitykset ovat kaavan hakijan etu.

ERILLINEN yva-menettely kestää vuoden verran. Mahdollisten kaavavalitusten käsittely voi viedä parikin vuotta. Loma-asuntomessut on määrä pitää reilun puolentoista vuoden kuluttua.

Kunnanjohtaja Willman sanoo, että jos messut kariutuvat valituksiin kaavasta, vastuu on valittajilla.

– Jos messujen päälle vedetään henkselit, maanomistaja (Saimaa Spirit) tekee sen jälkeen ratkaisuja nykyisen kaavan pohjalta. Kysyä voi, ovatko ne parempia kuin uusi kaavaratkaisu.

Willmanin mielestä ympäristökeskuksen olisi pitänyt selvästi kertoa, jos sen mielestä yva tarvitaan.

– Se ei kuitenkaan ole edellyttänyt yva-menettelyä. Selvityksiä ei tehdä siksi, että jokin taho saadaan tyytyväiseksi. Asiaa on vatvottu jo vuosi.

SAIMAA Spiritin Suninen sanoo myös, että kaikki viranomaisten vaatimat selvitykset on tehty.

– Kai siihen voi luottaa, että viranomaisilla on osaamista näissä asioissa.

Sunisen mukaan messut voi toteuttaa myös nykyisen kaavan pohjalta, mutta se ei vastaa nykytarpeita. Hänen mielestään uudessa kaavassa huomioidaan hyvin ympäristö ja myös norpan tarpeet.

Suninen viestittää, että jos kapuloita laitetaan riittävästi rattaisiin, Saimaa Spirit voi etsiä alueelle uuden omistajan.

– Toivon kuitenkin, että nykyisellä suunnitelmalla voidaan viedä asiaa eteenpäin.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen