Taipalsaaren tuloverotukseen tulossa puolen prosentin korotus

Poliitikot väänsivät kättä verojen korotuksista. Tuloveron roimemmat korotukset hävisivät äänestyksessä. Kiinteistöverot ovat nousemassa aiottua vähemmän.

TAIPALSAARI. Kunnanhallitus esittää tuloveroprosenttiin puolen prosenttiyksikön korotusta. Jos kunnanvaltuusto päätyy ensi viikolla samalle kannalle, Taipalsaaren tuloveroprosentti nousee ensi vuonna 19,50 prosenttiin.

Kunnanhallituksessa kunnanjohtajan 19,50 prosentin ehdotus sai kaksi kilpailevaa ehdotusta. Taipalsaari-liike ehdotti 20,25 prosenttia ja demarit 19,75 prosenttia.

Äänestyksessä korkeimman prosentin kannalla olivat Mervi Reiman (Ts-liike) ja Heikki Niiva (Ts-liike). Elma Mikkola (sdp) ja Minna Nikula (kesk.) olisivat valinneet 19,75:n. Kunnanjohtajan esitys meni läpi Tuure Westisen (kesk.), Lasse Kähärän (kok.) ja Jukka Kinnusen (kesk.) äänillä.

Kunnanhallitus esittää myös kiinteistöverojen korotuksia. Ensi vuonna yleinen kiinteistövero olisi 0,75 (tänä vuonna 0,70), vakituisesta asuinrakennuksesta 0,32 (0,27), muusta kuin vakituisesta asuinrakennuksesta 0,92 (0,85).

Asuintarkoituksiin kaavoitettujen rakentamattomien tonttien kiinteistövero säilyi esityksessä kolmessa prosentissa.

Valtuustolle menevä esitys on kuitenkin maltillisempi kuin kunnanjohtajan esitys. Elma Mikkola esitti vakituisen asuinrakennuksen veroksi kunnanjohtajan esittämän 0,35 sijaan 0,32 ja muun kuin vakituisen asuinrakennuksen veroksi 0,92 kunnanjohtajan esittämän 0,95 sijaan. Mikkolan ehdotus voitti Westisen, Kinnusen, Nikulan ja Mikkolan äänin. Korkeamman veron kannalla olivat Niiva, Reiman ja Kähärä.

Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan hänen esittämiensä veronkorotusten vaikutus on ensi vuonna arviolta noin 390 000 euroa.

– Tällä veroasteen nostolla tulemme toimeen, koska tälle vuodelle tulleet säästötalkoot ovat toimineet kohtalaisen hyvin.

Kunta kerää ensi vuonna 19,50 tuloveroprosentilla noin 13 miljoonaa euroa, arvioi hallintojohtaja Mikko Hietamies. Jos veroprosentti säilyisi ennallaan, verokertymä olisi ensi vuonna noin 12,7 miljoonaa euroa.

Willmanin mukaan kunnan taloudessa ei ole hurraamista. Verojen lisäksi tarvitaan todennäköisesti säästöjä ja ylijäämätkin uhkaavat huveta.

Tiukkoja aikoja kunnan taloudelle povaa myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuure Westinen.

– Verotulot vähenevät, työllisyystilanne heikkenee ja kulut tuntuvat vain kasvavan sosiaali- ja terveyspiirin palvelujen vuoksi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki, Etti Kantola