Tieto- ja näyttelykeskus odottaa nimeä ensi vuoteen

Rahankeräyskin pääsee vasta myöhemmin vauhtiin. Valtuuskunta asetetaan ensi vuonna. Keskus saattaisi poikia työllistävän osaamiskeskuksen.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lokakuussa päättyneeseen Tali-Ihantalan tieto- ja näyttelykeskuksen nimikilpailuun tuli 71 ehdotusta. Uudesta nimestä päättäminen siirtyy kuitenkin alkuvuoteen.

Uuden nimen on oltava sujuva ja sopiva, mutta sen pitää istua myös koko kokonaisuuden nimeksi Ratsuväkimuseota myöten.

Keskuksesta kaavaillaan muisti- ja kokemuskeskusta. Sinne kootaan tietoja ja kokemuksia sota-ajalta taistelutantereelta sekä kotirintamalta. Tali-Ihantalan työryhmä esitteli hankkeen tämänhetkistä vaihetta keskiviikkona Lappeenrannassa.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen uumoili mahdolliseksi avausvuodeksi vuotta 2014. Kaupunki toteuttaa keskuksen, jos keräys tuottaa kaksi miljoonaa euroa.

– Ensi vuoden budjettiin ei ole esitetty rahaa. Kaupungin kannalta hanke on kuin lepotilassa ja odottaa yksityisen rahan kertymistä.

Varainkerääjä Heikki Sarso kertoo, ettei lahjoituksia ole vielä tullut.

– Tarkoitus on lähestyä isoja tahoja, yhteisöjä, myös kansainvälisesti. Keräys jatkuu kaksi vuotta. Keräysympäristö on nyt haastava. Vauhtiin päästään samaa tahtia markkinoinnin kanssa. Sekä hanke että varainkeräys ovat ainutkertaisia.

Keskustoimikunnan puheenjohtajan Heikki Järvenpään mukaan keskusta edistävä valtuuskunta nimetään ensi vuoden puolella.

– Suostumuksensa ovat antaneet idean isä Paavo Lipponen, Eino Siuruainen Tammenlehvän perinnesäätiöstä sekä Kaarina Dromberg Maanpuolustusnaisista. Valtuuskuntaan tullee noin 30 nimeä.

Järvenpää toi tilaisuudessa esiin, että muut paikkakunnat ovat kiinnostuneita keskuksesta, jos sitä ei saada Lappeenrantaan.

– On täysin mahdollista, että keskus menee muualle. On kyselty.

Teknologia-asiantuntija Klaus Oesch uskoo keskuksen tekniikkaratkaisujen antavan pontta vaikka uuden osaamiskeskuksen perustamiselle.

– Nyt tehdään jotain, mitä ei ole missään muualla tehty. Lappeenrantaan voisi toteutua osaamiskeskus, jossa rakennettaisiin mennyttä maailmaa. Se olisi historian digitalisointia, virtualisointia ja rekonstruointia tekevä kansallinen osaamiskeskus. Kysyntää tällaiselle tietotaidolle on valtavasti etenkin maan rajojen ulkopuolella

– Palvelut ja sisällöt työllistävät. Osaamiskeskuksen voisi perustaa TE-keskuksen tuella. Esiselvitystyö on jo käynnissä.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Tali-Ihantalaa saattoi katsoa seminaarissa myös 3D-lasien läpi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju