Biojätelaitos taas käytössä yli vuoden tauon jälkeen

Juhannuksena 2008 palanut Kukkuroinmäen kompostointilaitos Joutsenossa otettiin käyttöön maanantaina. Väliaikainen aumakompostointi osoitti toimivuutensa.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Kukkuroinmäen biojätelaitos Lappeenrannan Joutsenossa otettiin käyttöön eilen maanantaina. Ensimmäiset jätekuormat ajettiin suoraan laitokseen varhain aamulla.

– Laitos on virallisesti koeajossa vielä, mutta käytännössä olemme kuitenkin jo täydessä toiminnassa, sanoo Vapon käyttöinsinööri Heikki Kapanen.

Vapon biojätelaitos Kukkuroinmäessä tuhoutui tulipalossa juhannuksena 2008. Laitos paloi maan tasalle. Tuhoisan tulipalon takia seinä- ja kattorakenteiden lisäksi laitokseen jouduttiin rakentamaan myös biojätteen käsittelyyn vaadittava tekniikka.

Biojätteen käsittely on teollinen prosessi, johon tarvitaan muun muassa ilmapuhaltimia ja antureita kosteuden ja lämpötilan mittaamista varten.

Uuden laitoksen rakentamista ja valmistumista odotellessa Etelä-Karjalan biojätteet käsiteltiin Kukkuroinmäessä pihalla, niin kutsutussa aumakompostissa. Kapasen mukaan aumakompostointi toimi hyvin.

– Tai ainakin nyt niin hyvin kuin aumakompostointi voi vain toimia. Tietysti se aiheutti jonkin verran hajuhaittoja, koska aumakompostissa jätteen hajoamista ei voida ohjata samalla tavalla kuin sisätiloissa. Kompostointiprosessi on hitaampaa, Kapanen sanoo.

Väliaikainen aumakompostointi teki itsensä tarpeettomaksi eilen. Laitoksen vieressä olevat kasat ovat kuitenkin maisemassa vielä melko kauan.

– Pihalle ei ajeta enää mitään, mutta aikaa kuluu vielä ainakin noin kuusi kuukautta, kunnes kasat on saatu ajettua laitokseen. Niissä jälkikypsytys kestää sen verran.

Biojätelaitoksen uudelleenrakentaminen viivästyi, koska tuhoutuneiden betonirakenteiden vaurioita tutkittiin Yhdysvalloissa asti. Tulosten odottamisen vuoksi laitoksen rakentaminen viivästyi.

– Selvitystyö kesti kauan. Mutta nyt kaikki on kunnossa ja toiminta näyttää käynnistyneen hyvin, Kapanen sanoo.

Kompostointilaitoksen korjausurakka käynnistyi viime huhtikuun alussa. Urakan toteutti Lujatalo.

– Rakennusprojektin takaraja oli 30.11., mutta annoimme urakoitsijalle viikon lisäaikaa, Kapanen toteaa.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Juhannuksena 2008 tulipalossa tuhoutunut Kukkuroinmäen biojätelaitos on taas käytössä.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen