Skorpioni kohtaa lakeerikengät

Golfpro Antti-Pekka Kaarnan työpaikka vaihtuu tammikuisesta Lappeenrannasta Al Dhafra golf clubille. Aavikkokentällä vihreätä on vain mukana kannettavassa lyöntialustassa.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Sheikin slaissi kohdalleen ja golfpro Antti-Pekka Kaarnan elämä voi muuttua kertaheitolla.

– Ei se ole taloudellisesti mikään hirmu tuottoisa keikka. He maksavat lennot, ylöspidon ja majoituksen, Kaarna kuvaa tammikuun kestävää pestiään Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa.

Todellisuudessa sheikkejä tuskin näkyy aavikkokentällä, sillä Kaarnan työpaikka, Al Dhafra golf club, sijaitsee 240 kilometriä Abu Dhabista länteen Ruwais-nimisessä kaupungissa ja sen jäsenet ovat eurooppalaisia.

100 000 asukkaan Ruwais elää petrokemiasta, ja pääosa golfklubin jäsenistä työskentelee alalla. Golfklubi on eurooppalaisten sosiaalisen elämän keskus. Klubin suurin tulonlähde on oluen myynti.

– Ei pelkästään golfia, vaan käyn katselemassa myös aavikkoa, Kaarna suunnittelee.

– Ihan ääri-islamilainen paikka se ei ole, vaikkaesimerkiksi ravintoloissa on naisten ja miesten puoli erikseen.

AAVIKKOKENTÄN väylät on merkitty naruilla ja lyöntejä jatketaan mukana kuljetettavalta keinonurmen palaselta. Viheriöt ovat öljyhiekkaa.

Pari käytännön vinkkiä Kaarna on saanut etukäteen. Golfkengillä ei kannata pelata, sillä väyliltä pitää lakaista omat jäljet ja reiästä palloa nostaessa kannattaa pitää hanskat kädessä skorpionien varalta.

– Lakeerikengillä pelataan.

Vaikka griinit ovat kuulemma loogisia, peli on hiekalla aivan erilaista. Pallotkin ovat keltaisia.

– Viheriöt ovat ihan äärimmäisen kovat, siellä pitää yrittää pelata pomputtamalla.

– Bunkkeripeli on varmaan sen jälkeen kunnossa.

AJATUKSEN projektista Al Dhafran klubilla heitti Antti-Pekka Kaarnalle eräs Viipurin golfin jäsen. Klubin suomalaisen naiskapteenin Kaarna tapasi kerran ja lähetti cv:n. Kentän pro on joka vuosi tullut yleensä pohjoismaista.

Kotona kolmen pienen lapsen isä ei joutunut suuremmin neuvottelemaan lähdöstä, sillä mahdollisuus kuuluu kategoriaan once in a lifetime. Poikien maajoukkuevalmentajana matkapäiviä kertyi joskus 180 vuodessa, ja pisimmät golfkeikat kestivät kuukauden.

Edellisessä ammatissa merivoimien upseerina pisin reissu oli kolme viikkoa merellä.

– Ei se helppoa enää ole lähteä, ja paras matka on se kotimatka.

Viipurin golfin head pron työnantajalle Swingmakersille kuukauden pesti sopii myös, sillä tammikuussa golfissa eletään välikautta.

MERIVOIMIEN upseeri evp ei edes laivalla päätynyt yhtä eksoottisiin paikkoihin, sillä alustana oli yleensä Itämeri. Golfaajana sykähdyttävin kokemus on ollut St Andrewsin The Old Coursella pelaaminen.

– Lähes tulkoon kaikki lyönnit muistaa sieltä, vaikka siitä on aikaa kymmenen vuotta.

Hyvin on jäänyt mieleen myös Minnesotan Spring Hill, jossa Kaarna oli mukana suomalaisjuniorien valmentajana. Kenttäennätys oli Antti Ahokkaan nimissä, ja caddyna ollut neljännen polven suomalainen pystyi vielä haastamaan muutaman sanan suomea.

Arabiemiraateissa Kaarnalle on tarjolla katsottavaksi Euroopan Tourin osakilpailu tammikuun puolessa välissä Abu Dhabissa tai viikkoa myöhemmin naapurimaa Qatarin Dohassa.

Erilainen kulttuuri

Abu Dhabi on suurin Arabiemiirikuntien seitsemästä emiraatista. Abu Dhabi City on suomalaisille tuttu lähinnä formulakisoista.

Maassa noudatetaan shariaa eli kunnian lakia. Muun muassa alkoholin nauttiminen, aviollinen uskottomuus, varkaus ja islamista luopuminen ovat vakavia rikoksia.

Pukeutumisen pitää olla asiallista, mutta golfia voi pelata shortseissa.

Lämpötila nousee kesäisin 50 asteeseen. Eilen lämpöä oli Abu Dhabissa 26 astetta.

Miljonäärit ovat maan alkuperäisiä asukkaita. Palveluammateissa työskentelevät pääasiassa filippiiniläiset ja intialaiset.

Suomalaisturisteja käy talvikaudella Arabiemiraateissa 10 000. Alueella asuu noin 900 suomalaista.

Matkailukohteena Arabiemiraatit on turvallinen, mutta siellä on terrori-iskujen riski.

Naapuriemiraatti Dubai on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa velkojensa kanssa, mutta Abu Dhabin öljykassa on pohjaton.

Lähteet: Suomen Abu Dhabin suurlähetystö, Wikitravel.

Kirjoittaja:
Vesa Salminrn