Luonnonsuojelijat vaativat lisää aikaa maakuntakaavan valmistelulle

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin ja Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen mielestä maakuntakaavan valmistelussa on hätäilty ja asiat ovat jääneet puolitiehen.

HEIKKI SAIRANEN

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ja Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys vaativat lisää aikaa Etelä-Karjalan maakuntakaavan valmistelulle. Niiden mukaan kaavaa on valmisteltu jostain syystä sellaisella tahdilla, jossa asiat jäävät puolitiehen.

– Työnjälki ei täytä hyvän laadun vaatimuksia. Prosessille on annettava lisää aikaa, että riittävät luonto- ja muut perusselvitykset saadaan tehdyiksi, piiri ja yhdistys toteavat.

Luonnonsuojelupiirin ja lintutieteellisen yhdistyksen mielestä tulevaisuudessa on huolehdittava siitä, että luonnonarvojen katoaminen hidastuu ja pysähtyy, eikä siten pääse verottamaan myöskään luonnon käyttöä virkistykseen. Kaavaehdotus ei anna kuitenkaan näille tavoitteille toteutumismahdollisuuksia nyt, eikä varsinkaan tulevaisuudessa.

– Kauniilla sanoilla ei tosiasioita muuksi muuteta. Missä kohtaa Etelä-Karjalan liitto aikoo pysäyttää luonnonarvojen katoamisen, luonnonsuojelupiiri ja lintutieteellinen yhdistys kysyvät?

– Luonnon monimuotoisuuden vähenemisen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen ovat koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisimmät tehtävät.

– Metsät, suot ja turve ovat tärkeimpiä hiilensitojia ja -varastoijia. Niinpä luonnon monimuotoisuuden säilyminen ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ovat toistensa edellytyksiä. Sitä vastuuta ei voi paeta kukaan – se vastuu täytyy näkyä maakuntakaavasuunnitelmissa.

Maakuntakaavoituksessa on ajateltava kokonaisuutta, toteavat luonnonsuojelupiiri ja lintutieteellinen yhdistys. Luonnonsuojelu on yksi valmisteltavan kaavan osakokonaisuus, johon täytyy sisältyä sisäistä johdonmukaisuutta.

– Kaavavalmistelussa on syyllistytty pistemäiseen ajatteluun, joka näkyy muun muassa joidenkin kohteiden suojelumerkintöjen poisjättämisenä sillä verukkeella, että kohde olisi vain paikallisesti tai seudullisesti merkittävä.

– Kaavan laadinnassa on edes pyrittävä siihen, että käytetään parasta saatavilla olevaa tietoa.

– Kun Etelä-Karjalan liitto ei ole pitänyt tarpeellisena tehdä laajaa luontoselvitystä kaavan pohjaksi, on suorastaan erikoista, ettei luonto- ja ympäristöjärjestöjen sekä harrastajien ja tutkijoiden keräämälle tiedolle ja näkemyksille anneta juurikaan painoarvoa.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen