Ratahallintokeskus tyrmää Vainikkalan aseman nimenmuutoksen

Ratahallintokeskuksen mukaan nimenmuutos Lappeenranta-Vainikkala-asemaksi aiheuttaisi vain sekaannusta ja maksaisi turkasen paljon. Nimenmuutoksen yhteydessä jouduttaisiin vaihtamaan Lappeenrannan nykyinen nimi joksikin muuksi.

HEIKKI SAIRANEN

Ratahallintokeskus ei suostu vaihtamaan Vainikkalan aseman nimeä Lappeenranta-Vainikkala-asemaksi. Ratahallintokeskuksen mielestä nimi Lappeenranta-Vainikkala on nimenä hankala ja pitkä.

– Valtioneuvoston päätöksen 23.12.1982/1052 mukaan asemalla tulisi olla myös ruotsinkielinen nimi, koska uuteen nimeen sisältyisi Lappeenranta-nimi, Ratahallintokeskus toteaa kaupunginhallitukselle antamassaan vastineessaan.

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti viime marraskuun puolivälissä Lappeenranta-Vainikkalan kansainvälisen rautatieaseman ja liikenneyhteyksien kehittämistä selvittäneen työryhmän esityksen mukaisesti esittää Ratahallintokeskukselle Vainikkalan aseman nimen muuttamista Lappeenranta-Vainikkala-asemaksi.

Jos aseman nimi vaihdettaisiin, Ratahallintokeskuksen mukaan samassa yhteydessä jouduttaisiin vaihtamaan Lappeenrannan nykyinen nimi joksikin muuksi, jotta sekaannuksilta vältyttäisiin.

– Nämä nimenmuutokset aiheuttavat kustannuksia, jotka on arvioitu noin 55 000-70 000 euroksi. Nämä kustannukset muodostuvat muun muassa valtakunnallisten rautatieliikenteen tietojärjestelmien ja niiden piirustusten muutoksista. Myös liikennepaikkojen nimikyltit ja muut tunnisteet tulee uusia. Lisäksi on huomioitava nimenmuutoksen aiheuttama tiedotustarve henkilö- ja tavaraliikenneasiakkaille.

Vainikkalan asema sijaitsee Lappeenrannassa. Ratahallintokeskuksen mukaan se on kuitenkin kaukana Lappeenrannan keskustasta.

– Yleensä matkustajan on syytä olettaa, että rautatieasema on lähellä kaupungin keskustaa. Lappeenranta-Vainikkalan kohdalla näin ei ole, vaan matkustaja joutuu matkustamaan linja-autolla päästäkseen Lappeenrannan keskustaan.

Kaupunginhallitus pohtii Ratahallintokeskuksen vastinetta tänään.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Junat huristavat jatkossakin Vainikkalan kautta. Ratahallintokeskus ei ole valmis muuttamaan Vainikkalan aseman nimeä Lappeenranta-Vainikkala asemaksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen