Osuuskunta Noheva tarjoaa monenlaista osaamista

Parikkalalainen palvelusosuuskunta Noheva aloittanee vuoden alussa. Toiminta-alueella on 26 000 mahdollista asiakasta.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Osuuskunta Noheva on enää parin askeleen päässä syntymisestään. Koulutuksessa olleet osuuskuntalaiset ovat laatineet liike- sekä markkinointisuunnitelmat ja perustamiskokous pidetään piakkoin.

– Käymme vielä tammikuun alussa kehitysyhtiön pakeilla Imatralla tarkistamassa yrityssuunnitelman ja sitten voimme lähettää perustamispaperit, sanoo osuuskuntaidean isä, parikkalalainen Timo Lappalainen.

Osuuskuntaan on aluksi liittymässä parisenkymmentä jäsentä, joista suurin osa asuu Parikkalassa. Osuuskunta tarjoaa palveluita lähiseudulle, ja haarukassa ovat Parikkalan lisäksi Kesälahti, Punkaharju, Rautjärvi ja osin Ruokolahtikin.

Parikkalalainen Mikko Ulmanen aikoo tarjota osuuskunnan kautta kiinteistöpalveluita ja muuta siihen liittyvää palvelua. Hän aikoo tarvittaessa toimia muidenkin osuuskuntalaisten kanssa.

Osuuskunnassa yritysriski ja aloittaminen ovat matalammalla kuin omassa yrityksessä.

Ulmanen pitää tärkeänä myös sitä, että osuuskunnassa pystyy hyödyntämään muiden osaamista ja paperin pyörittäminen menee osuuskunnan kautta.

– Tässä säilyy myös työttömyysturva paremmin kuin omassa yrityksessä.

Myös työmatkojen lyhentyminen on Ulmaselle yksi syy osuuskuntaan liittymisessä. Hän on nyt työskennellyt Lappeenrannassa isoilla rakennustyömailla Kuutostiellä ja Kaukaalla.

Noheva aikoo tarjota monenlaista osaamista. Osuuskuntalaiset ovat listanneet tarjontaan muun muassa eräopastusta, mökkivalvontaa, energiankulutusneuvontaa, halkomyyntiä, henkilövuokrausta ja tulkkauspalvelua.

Suunnitteilla on myös synnyttää Särkisalmen virran varteen kalastuspuisto, josta voisi lähteä Simpelejärvelle kuhanpyyntiin vaikkapa liikuntarajoitteisille tarkoitetulla laiturilautalla.

– Tarvitsisimme vielä sähköasennusta tai hoivapalvelua, sanoo Lappalainen osuuskunnan puutteista.

Lappalainen uskoo vakaasti, että Noheva menestyy käyntiin lähdettyään pitkään.

– Aluksi tämä pelkästään ei ehkä elätä kaikkia osuuskuntalaisia, vaan töitä täytyy tehdä muuallakin.

Ja markkinointia täytyy tehdä paljon, toteaa osuuskuntalaiseksi ryhtyvä parikkalalainen Sirpa Litmanen.

Tusina nohevalaista päätti perjantaina osuustoimintakurssin Parikkalassa. Kaikki osuuskunnasta kiinnostuneet eivät 12 hengen kurssille mahtuneet.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Mikko Ulmanen toteaa, että hänen kiinteistöhuoltopalvelunsa alkaa tyhjästä, joten markkinoinnissa on paljon töitä. Ulmanen lopetteli perjantaina kolmen viikon osuustoimintakurssia Parikkalassa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen