Pien-Saimaan kuormituksesta tulossa lähiaikoina selvityksiä

Kunnostusrahaa ei vielä heru valtion ensi vuoden budjetissa.

LEENA SALLINEN

Pien-Saimaan tilaan vaikuttavista tekijöistä alkaa olla tutkittua tietoa koossa. Valmistumassa ovat selvitykset järvialueen kokonaiskuormituksesta sekä ojista tulevasta kuormituksesta, kertoo ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Selvitykset liittyvät Pien-Saimaan kunnostukseen tähtäävään Pisa-hankkeeseen. Sen rinnalla on alkanut toinen hanke, jossa selvitetään Pien-Saimaan virtaamia ja uusien pumppaamojen paikkoja. Tämän hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin eli niin sanotun Yva-menettelyn aloituskokous pidettiin maanantaina.

Eduskunta pyyhki valtion ensi vuoden budjetista pois Pien-Saimaan kunnostukseen esitetyn 400 000 euron määrärahan. Räsäsen mukaan sillä ei ole vaikutusta meneillään olevien selvityshankkeiden etenemiseen.

– Kunnostusrahaa haettiin etukäteen, koska tiedetään että rahaa tarvitaan. Kunnostuksen selkeät toteuttamissuunnitelmat ovat kuitenkin vielä kesken, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa kunnostusrahaan palataan valtion vuoden 2011 budjetin teossa.

Pisa-hanke alkoi maaliskuussa ja jatkuu ensi vuoden kesäkuun loppuun saakka. Siinä tehdään selvitysten pohjalta toteuttamissuunnitelmia sekä Pien-Saimaan kunnostuksesta että kuormituksen vähentämisestä.

Hankkeen budjetti on 118 000 euroa. Summassa on Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksen Leader-rahoitusta, Lappeenrannan kaupungin, Taipalsaaren kunnan ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimen rahaa sekä Tuuliaisen säätiön tukea.

Virtaus- ja pumppaamo-hankkeen budjetti on 200 000 euroa ja rahoittajia EU:n aluekehitysrahasto ja Lappeenrannan kaupunki. Hanke on jatkoa diplomi-työlle, jossa selvitettiin Pien-Saimaan veden laadun parantamista virtaamia nopeuttamalla.

Pien-Saimaa on jäänyt jään alle paremmassa kunnossa kuin viime talvena, jolloin sinilevä kukki siellä helmi-maaliskuulle asti.

– Leväesiintymiä on ollut, mutta ne ovat lyhytaikaisia, sanoo Räsänen.

Pien-Saimaan vedenlaadun seuranta jatkuu entiseen tapaan Lappeenrannan vesilaitoksen raakavedestä, joka otetaan Sunisenselältä, ja muualla järvialueen tarkkailupisteessä vähän harvemmalla tahdilla.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Pien-Saimaan jääkuoren alla ei tänä talvena tiettävästi muhi samanlaista sinileväkukintaa kuin viime talvena, jolloin noussut huoli järvialueen tilasta johti meneillään oleviin tutkimus- ja kunnostushankkeisiin.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen