Skinnarilan koulu on levottoman maineessa

Tänä lukuvuonna 216 alakoulun oppilasta käy Lappeenrannassa oman alueensa ulkopuolista koulua. Eniten on hakeuduttu pois Kaukaan koulusta.

SARI ANTTONEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannassa 1.–6.-luokkalaista 216 käy tänä lukuvuonna jossakin muussa kuin lähikoulussaan. Noin kymmenen heistä aikoi muuttaa kesken tulevaa lukuvuotta uudelle asuinalueelle ja halusi aloittaa uudessa koulussa jo ennen muuttoa. Lopuilla koulua vaihtaneilla syyt ovat erilaisia.

Lappeenrannan alakouluissa on yhteensä 3 818 oppilasta.

Skinnarilan koulu on useiden vanhempien mielestä niin huonon koulun maineessa, että monet koulun alueella asuvat hakevat lapsilleen paikkaa jostakin toisesta koulusta.

Tänä lukuvuonna Skinnarilasta siirtyi pois ainakin 12 oppilasta. Heistä suurin osa Lavolan kouluun.

Skinnarilaa pidetään rauhattomana alueena. Kahden lapsen äiti Sanna Sankilampi summaa monien vanhempien tuntemukset.

– Lavolan koulu on rauhallisempi ja parempi koulu. Täällä ei ole niin paljon maahanmuuttajia, ei kerrostaloja, eikä vuokra-asuntoja. Skinnarilan alueella on paljon laitapuolen kulkijoita. Kun asuimme aikaisemmin Sammonlahdessa vuokralla, makasi kerran eräs mies oven edessä sammuneena. Kuka haluaa sellaisen miljöön lapselleen, Sankilampi sanoo.

– En pidä siitä, että Skinnarilassa on niin paljon vuokra-asunnoista tulevia oppilaita. Luulen, että he ovat levottomampia joten koulukin on levoton. Minulla on kokemuksia Lavolan ja Skinnarilan kouluista, ja pidän Lavolan koulua paljon parempana jo henkilökunnankin takia, kertoo nimettömänä pysyttelevä rouva.

Mielikuva Skinnarilan koulusta on pinttynyt niin tiukkaan, että joillekin koulu vaikuttaa asuinpaikan valintaankin.

– Tuttavapiirissäni on sellaisia perheitä, jotka ovat muuttaneet väliaikaisesti juuri tiettyyn asuntoon, että lapset pääsisivät Lavolaan. Täällä päin koulurajoja kysellään tarkkaan ennen kuin ryhdytään ostamaan tai rakentamaan taloa, kertoo nimetön rouva.

Aihe on vanhemmille arka. Harva haluaa kertoa tuntemuksistaan omalla nimellään. Jos oma lapsi on Skinnarilassa, ei hänelle haluta vaikeuksia vanhempien mielipiteiden takia.

Skinnarilan koulu on kuitenkin mainettaan parempi koulu.

– Kyllä tällaisia mielikuvia vanhemmilla varmasti on, mutta voin todeta, ettei näissä kouluissa ole laadullisesti eroja. Lappeenrannassa koulut ovat hyvin tasalaatuisia. Esimerkiksi Skinnarilassa saattaa olla jopa pienempiä opetusryhmiä kuin Lavolassa, kertoo Lappeenrannan kaupungin perusopetusjohtaja Mari Routti.

– Ehkä monilla on sellainen kuva, että Lappeenrannassa maahanmuuttajat asuvat Skinnarilassa ja käyvät Skinnarilan koulua, mutta se ei ole täysi totuus. Skinnarilassa on lähes parisataa oppilasta, joista suomea toisena kielenä opiskelee 15. Kuusimäessä näitä oppilaita on 11, Kesämäessä 9 ja Lönnrotissa 8.

Suurin oppilasvirta Lappeenrannan alueella on Kaukaan koulusta Myllymäen kouluun. Tänä syksynä kasvatus- ja opetustoimen oppilasrekisterin mukaan 23 Kaukaan alueen oppilasta aloitti Kaukaan sijasta Myllymäessä.

– Oppilasalueen raja menee suoraan uuden Karhuvuoren alueen keskeltä. Näin osa uuden Karhuvuoren taloista kuuluu Kaukaan alueeseen, mutta alueella koetaan, että Myllymäen koulu on luonnollisempi kulkusuunta, Routti sanoo.

Keskustan alueella syy koulunsiirtoon voi olla kielivalinta.

– Lönnrotin koulun ja Peltolan koulun oppilaat saattavat hieman risteillä keskenään. Jos he haluavat mennä vaikka johonkin tiettyyn A2-kieliryhmään, jolla on jokin tietty emokoulu, niin he vaihtavat koko koulunkäynnin sinne. Ja esimerkiksi Kesämäen kouluun tullaan juuri englanninkielisen luokan takia, Routti sanoo.

Koulurakennusten remonteilla taas ei tuntuisi olevan merkitystä kouluvalintoihin.

Joutsenossa ja Imatralla tapahtuu vain pientä liikehdintää koulujen välillä.

Joutsenossa tänä syksynä Martikanpellon kouluun halusi siirtyä kuusi oppilasta, heistä kolme lähikoulustaan Parjalasta ja kolme Pulpin koululta. Pulpin kouluun haki muualta kolme oppilasta ja Parjalan kouluun yksi oppilas.

Imatralla tänä syksynä kuusi ekaluokkalaista haki toissijaiseen kouluun.

Oppilaiden ensisijainen koulupaikka määräytyy kotiosoitteen perusteella. Huoltaja voi hakea lapselleen paikkaa myös jostakin toisesta koulusta.

Hakemuksissa yleisimpiä syitä ovat huoltajien työmatkat, iltapäivähoidot, oppilaan koulumatka, tai se, että sisarukset tai kaverit pääsisivät samaan kouluun.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Sanna Sankilammen mielestä Lavolan koulu on parempi ja rauhallisempi kuin Skinnarilan koulu. Poika Veeti Sankilampi käy Lavolan koulua.

Kirjoittaja:
Sari Anttonen