Uusi asuinalue luottaa Impivaaran kartanon henkeen

Nordea pankki myi Lappeenrannan Skinnarilasta kolme tonttia ja huvilan 240 000 eurolla. Vanhan kartanon viereen rakennetaan paritaloja Saimaa-näkymin.

SARI ANTTONEN

LAPPEENRANTA. Skinnarilaan yliopiston viereen Saimaan rannalle aiotaan rakentaa uusi kahden asunto-osakeyhtiön muodostama asuinalue.

Niin kutsutulle Impivaaran huvilan tonteille rakennetaan seitsemän paritaloa. Itse huvilasta restauroidaan joko yhden perheen omakotitalo tai yhteisiä tiloja asunto-osakeyhtiöiden asukkaille.

Alueella on voimassa oleva asemakaava, jonka mukaan tonteille voi rakentaa seitsemän kaksikerroksista pientaloa.

Rakennuttajan, helsinkiläisen GSP Group Oy:n mukaan alueelle tulevat puurakenteiset paritalot aiotaan suunnitella ajattoman tyylikkäiksi ja kartanon henkeä kunnioittaen.

– Taloista tulee samanhenkisiä kuin Skinnarilan kartanosta eli mansardikattoisia ja vähän vanhemman henkisiä. Eli ei sellaisia laatikkomaisia uudisrakennuksia kuin nyt rakennetaan, kertoo projektisihteeri Minna Manninen GSP Group Oy:stä.

Asunnot ovat kerrosalaltaan 110-neliöisiä ja jokaiseen asuntoon tulee esteettömät järvinäkymät Saimaalle.

Paritalojen tilalle voidaan rakentaa myös yhden perheen omakotitaloja. Rakennuspaikoilla on rakennusoikeutta 220–250 neliötä.

– Se menee kysynnän mukaan, että kummasta, paritalosta vai rakennuspaikasta ollaan enemmän kiinnostuneita, Manninen sanoo.

Omakotitalojen velaton myyntihinta asettuu 3 000–4 000 euron tasolle per neliö. Kiinnostusta on jo ollut. Alueen ensiesittelyssä sunnuntaina kävi 30–40 henkeä.

Asuntojen rakentaminen alkaa alkukesästä 2010 ja muuttamaan pääsee keväällä 2011.

Impivaara on kiertänyt heittopussina pitkän matkan, ennen kuin sen huvilan ja tonttien arvo huomattiin.

Rakennuksen alkuperäiset omistajat, Juho Leino ja A. J. Pärnänen jakoivat yhteiset maansa sotien jälkeen, jolloin Leinosta tuli Impivaaran ainoa omistaja.

Tilan hallintaoikeus siirtyi vuonna 1985 rakennusliike Rainiolle, joka myöhemmin fuusioitui rakennustoimisto A. Puolimatkaan.

Vuonna 1985 A. Puolimatka Oy myytiin Keskusosuusliike Hankkijalle, joka ajautui konkurssiin 1992. Konkurssipesän velkoja Kansallis-Osake-Pankki otti Puolimatka-konsernin haltuunsa.

Nordea Pankki Suomi Oyj myi Impivaaran tilan tämän vuoden lokakuussa. Ostaja oli perustettavien asunto-osakeyhtiöiden puolesta Markku Husanen, lappeenrantalainen Janne Mäenpää Oy ja helsinkiläinen GSP Group Oy. Kauppahinta oli 240 000 euroa.

Nyt huvilan omistaa asunto-osakeyhtiö Skinnarilan Kartano ja maa-alueen asunto-osakeyhtiö Skinnarilanranta.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

PÄIVI VIRTA-SALO

Museoviraston suojelema huvilarakennus on runkorakenteiden osalta hyväkuntoinen, mutta vaatii täydellisen peruskorjauksen.

Impivaaran huvilaan ei saa rakentaa alkuperäisen sisäänkäynnin lisäksi muita kulkuaukkoja.

Kirjoittaja:
Sari Anttonen