Nuorten valmentaminen työhön alkoi työpajassa Joutsenossa

Laptuote koulii nuoria työelämään entisen matkailukeskus Annukan tiloissa. Samalla joutsenolaiset saavat uusia palveluja.

l ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Laptuote-säätiö on laajentanut nuorten ohjausta Joutsenoon. Sivutoimipiste aukesi kuunvaihteessa entisessä matkailukeskus Annukassa. Tarkoituksena on koota toimipisteeseen opinnoissa tai työnhaussa tukea tarvitsevia joutsenolaisnuoria.

Yksilö- ja ryhmävalmentaja Kirsi Kotonen kertoo, että työttömiä nuoria on paljon.

– Nuorisotyöttömyys on lisääntynyt selvästi. Ammattikoulusta valmistuneetkaan eivät saa töitä.

Huonoimmassa asemassa ovat usein nuoret miehet, joiden opiskelut ovat jääneet.

Toimipiste voi tukea noin kymmentä nuorta kerrallaan. Ensimmäisenä päivänä kahden työtekijän kanssa aloitti kaksi nuorta. Puolenkymmentä on haastateltu, ja heillä on mahdollisuus tulla toimintaan.

Jouni on toinen heti ensimmäisenä päivänä aloittaneista. 21-vuotias joutsenolainen on käynyt kaksi vuotta ammattikoulun ravintolalinjaa, mutta opinnot hiipuivat samoihin aikoihin, kun hän sai ajokortin taskuun. Sen jälkeen nuori mies oli lyhyen aikaa töissä ja työharjoittelussa.

Tälle syksylle tekemistä ei ollut, ja mahdollisuus puolen vuoden palkalliseen työjaksoon kiinnosti. Plussaa olivat toimipiste lähellä kotia ja samaan aikaan aloittanut hyvä kaveri.

Monella Laptuotteen nuorella on oma ala löytymättä. Työpajatoiminta on omien juttujen ja innostuksen etsimistä.

– Tavoite on, että tämän jälkeen tietäisi, mitä haluaisi ja miten se on mahdollista saavuttaa, Kotonen kiteyttää.

– Kun tietäisi edes, mikä ei ainakaan kiinnosta, Jouni kuvaa kartoittamisen vaikeutta.

Jouni on aloittanut kuukauden työelämävalmennuksella. Se on aikaa, jolloin on osoitettava kelvollisuutensa palkalliseen jatkoon. Seuraavat puoli vuotta voivat vierähtää joko Laptuotteen työpajoissa tai ulkopuolisella työnantajalla.

Kotonen kertoo, että Laptuote voi jopa maksaa palkan säätiön ulkopuolella työskentelevälle työpajanuorelle.

– Sen luulisi herättävän työnantajien kiinnostuksen. He saavat ilmaiseksi palkkaa saavan ja siksi motivoituneen työntekijän.

Työpajat ovat 17–29-vuotiaille työhön pyrkiville nuorille. Osalla on ammatti, muttei työtä, osa ei ole aloittanutkaan opintoja. Työpajatoiminta on alkanut tänä syksynä Joutsenon lisäksi myös Parikkalassa.

Ensi vuonna työpajalaisille on tarjolla starttipajakoulutusta ennen varsinaisen työpajan alkua.

– Koulutus on työelämän pelisääntöjä ja yleissivistystä, jota työelämässä tarvitaan, Kotonen kertoo.

Se voi tarkoittaa esimerkiksi työelämätietoutta, atk-oppia, ilmaisutaitoa ja omasta kunnosta huolehtimista.

Työpajan lisäksi Joutsenossa alkaa oppipajatoiminta. Oppipajat ovat 15–17-vuotiaille, jotka tarvitsevat ohjausta peruskoulun tai ammattikoulun suorittamisessa. Koulua käydään pajalla tekemisen ohella sekä tenttimällä. Tarkoituksena on varmistaa ammattikouluun pääsy tai tukea sen käymisessä. Oppipajaan nuoria ohjaavat esimerkiksi opot, kuraattorit ja kopparit, jotka auttavat oppilaitoksista putoavia.

Kotonen vakuuttaa, että tukimahdollisuuksia löytyy, kunhan nuori tulee toimintaan. Esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmat pitää ensin hoitaa muualla.

Annukassa avautuvat Laptuotteen myötä lahjatavarapuoti ja kehystämö. Kahvilakin on mahdollinen, muttei vielä perusteilla. Paikallisten käsityöläisten tuotteita on tulossa myyntiin, ja palveluihin kuuluu myös pyykin toimittaminen Lappeenrannan pesulaan. Palvelupiste on jo käytännössä auki arkisin aamukahdeksasta iltapäivään. Varsinaiset avajaiset ovat ensi viikolla.

Toiminnan piti alkaa Joutsenossa jo loppukesällä.

– Kun kaupunki pihtasi rahoja, oli otettava varman päälle ja aloitettava vasta, kun rahoitus oli varmaa, Kotonen kertoo.

Joutsenon toimipisteen rahoitus on varmistunut ensi vuodeksi. Tämän jälkeen päätöksiä tekee sosiaali- ja terveyspiiri.

– Jatko on kiinni siitä, mitä he ovat valmiita satsaamaan, Kotonen sanoo.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Jounin ensimmäisten päivien työpajatehtäviä Joutsenossa on ollut leivonnaisten valmistaminen Laptuotteen myyjäisiin ja oman palvelupisteen avajaisiin.

Laptuote

Säätiö, joka toimii sosiaalialalla muun muassa työhönvalmennuksessa.

Kuntouttaa, kouluttaa ja valmentaa yksilöllisen suunnitelman mukaan yksilölle ja yhteiskunnalle tarkoituksenmukaisesti.

Toimintaan osallistuu vuosittain yli 800 henkilöä.

Henkilökuntaa on noin 50.

Useita toimitiloja Lappeenrannassa. Toimipiste myös Parikkalassa.

Kirjoittaja:
Etti Kantola