Uusi jäähalli rakennetaan, muistiasemaa ei lakkauteta

Imatralla kokoomuksen ja demareiden raskassarjalaiset arvostelivat sivistystoimenjohtaja Jussi Virsusen budjettitoimia. Valtuutetut vaativat budjettipuheissa itselleen aiempaa suurempaa roolia myös asioiden valmistelussa.

HANNU OJALA

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran budjettivaltuusto alkoi maanantaina osin yllätyksellisesti. Kaupungin ensi vuoden talousarviota kävivät vuorotellen jos ei nyt suorastaan kehumassa niin ainakin ilman suuria soraääniä hyväksymässä kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Kehuja ei sen sijaan riittänyt kaikille virkamiehille asioiden ja erityisesti säästötavoitteiden valmistelusta. Pahimman ryöpyn kohteeksi joutui sivistystoimen toimialajohtaja Jussi Virsunen, joka sai rajusti pyyhkeitä niin kokoomukselta kuin demareiltakin.

RIPITYKSEN aloitti talousarvion yleiskeskustelun avannut valtuuston 1. varapuheenjohtaja Ismo Pöllänen (kok.). Hän syytti Virsusta – toki nimeä mainitsematta – passiivisuudesta ja epälojaalisuudesta poliittisia päättäjiä kohtaan.

– Kokemuksesta voin sanoa, että tällaiset johtajat olisivat yksityisellä sektorilla pian entisiä johtajia, Pöllänen varoitteli.

Ismo Pöllänen oli sydämistynyt siihen, että sivistystoimi ei ottanut keväällä tehtäväkseen valmistella talousarvion tasapainottamista, vaan palautti asian poliittiseen päätöksentekoon, jolta edellytettiin palveluiden määrän ja laadun määrittelyä.

– Kun hallitus joutui lopulta tekemään muutamia poliittisia valintoja, jotka tehtiin vielä hyvin yksimielisesti, niin sen jälkeen viranhaltijat revittelevät niistä julkisuuteen paheksuntansa. Minusta tämä on perin kummallista Ryöpytystä jatkoi valtuuston 2. varapuheenjohtaja Heikki Luukkanen (sd.). Luukkanen kummasteli sitä, että uuden yhdistyneen hallintokunnan säästöt kohdistuivat lähes kokonaan kulttuuriin ja vapaa-aikaan.

– Ei voi olla, että lautakunta tuottaa oman ja virkamiehet oman säästöesityksensä, Luukkanen sanoi.

MYÖS muutamissa muissa valtuutettujen puheenvuoroissa ihmeteltiin sitä, etteivät valtuutetut ja lautakuntien jäsenet pääse riittävästi mukaan asioiden ja erityisesti säästöesitysten valmisteluun.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Anu Urpalaisen mukaan näin ei voi olla.

– Sellaista viestiä ei saa antaa, etteivätkö valtuutetut ja lautakuntien jäsenet voisi osallistua valmistelutyöhön. Keinoina ovat muun muassa valtuuston ja lautakuntien seminaarit sekä muut valmistelun evästykset, Urpalainen sanoi.

MUUTEN talousarviokokous meni yksimielisesti ja suhteellisen nopeastikin läpi. Imatran heikon taloustilanteen takia valtuutetuilla ei ollut intohimoja uusien menoerien keksimiseksi.

Ainoa muutos kaupunginhallituksen esitykseen tehtiin sosiaali- ja terveystoimen talousarviossa, josta poistettiin vanhusten muistiaseman lakkauttaminen.

Päätös tehtiin yksimielisesti ja tarvittava määräraha haetaan säästöinä sosiaali- ja terveystoimen muista menoista.

ENNAKOLTA odotettu jäähallikeskustelu ei roihahtanut liekkeihin. Jäähallilla oli puolustajansa. Heidän vastapainonaan oli tukku valtuutettuja, jotka karsastivat käyttötalousmenojen kasvua.

Muutaman valtuutetun mielestä jäähallin käytöstä saatavat tulot on laskettu reippaasti yläkanttiin.

Keskustan Veikko Lankinen toivoikin jäähallin markkinointiin todellisia myyntitykkejä.

– Tulkoot käyttäjät sitten vaikka Ussuri-joelta, Lankinen sanoi.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Valtuuston joulupuuron kimppuun ovat käymässä Veikko Lankinen (vas), Tiina Wilen-Jäppinen, Jarmo Semi, Pertti Lintunen, Ismo Pöllänen, Liisa Stenberg, Ari Porrasmäki ja Lea Sairanen.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala, Tenho Tiilikainen