Vielä kerran rinteet valkeaksi, vaikka vesipula jarruttaakin

Antti Koivisto valvoo viimeisen kerran Myllymäen rinteiden lumetusta. Tämän kauden jälkeen hän jää eläkkeelle.

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA.

Neljättätoista Myllymäen rinteiden alkukauden lumetusta pyörittävä Antti Koivisto ei aio enää ensi syksynä miettiä, kuinka mäen juurella riittää vettä lumitykkien ruuaksi. Ensi syksynä Koivisto siirtyy jo eläkevuosille.

Tänä talvena Myllypuron vesipula on aiheuttanut rinneyrittäjälle poikkeuksellisen päänvaivaa.

– Vettä on ollut vain kolmasosa käytettävissä verrattuna edellisvuosien määrään. Lumitykit on pitänyt välillä pysäyttää pitkiksi ajoiksi ja rinteiden valmistuminen käyttökuntoon on viivästynyt.

– Nyt on ollut niin hyviä pakkasia, että rinteet olisi avattu jo monta päivää sitten, mutta nyt päästään vasta tiistaiksi avaamaan tämä loiva rinne, Koivisto kertoo.

Sunnuntain lumipyry auttoi rinteiden avauspäätöstä, mutta normaalia niukemmallakin tykityksellä pyrittiin tiukasti siihen, että osa rinteistä saataisiin avattua tiistaiksi, jolloin Myllymäessä vietetään laskettelurinteen 25-vuotisjuhlia.

– Olisihan se ollut noloa, jos juhlapäivänä ei olisi ollut rinne auki, kun tässä nyt viimeistä talvea olen, Antti Koivisto pohtii.

Viime talvena Myllymäen rinteissä tehtiin kävijäennätys, kun laskettelijoita oli 40 000. Kun Antti Koivisto tuli rinneyrittäjäksi vuonna 1996, kävijämäärä oli vain noin puolet viimetalvisesta.

– Silloin elettiin kovin toisenlaisia aikoja. Lamasta juuri toivuttiin. Tavallaan minä olen ollut tässä hommassa lamasta lamaan, mutta eihän tämä nykyinen lama ole mitään siihen edellisen verrattuna. En usko, että näissä talvilajeissa enää niin kovasti harrastajamäärät heilahtelevat.

– Myllymäessä käy nykyään ihan mukavasti väkeä rinteen kokoon nähden. Minun aikanani rinnemäärää on lisätty ehkä neljänneksellä ja nyt olisi tärkeää, että kaikki rinteet saataisiin pidettyä läpi talven hyvässä kunnossa.

– Riittävä vedensaanti on tärkeintä tietysti alkutalvesta, kun rinteitä tehdään avauskuntoon, mutta tärkeää se tykkilumen saaminen on läpi talven. Ei tämänkokoisia Etelä-Suomen rinteitä pystytä pitämään kunnossa ilman tykkilunta.

Varmaa syytä veden vähentymiseen Myllypurossa ei ole. Virtaama on kuitenkin vähentynyt alueen vedenottamon laajennettua kolme vuotta sitten. Lappeenrannan kaupunki ottaa alueelta vettä Joutsenoon ja myy sitä myös Imatran käyttöön.

– Kolme vuotta tilanne on mennyt jo vedensaannin kannalta huonompaan suuntaan, mutta tänä vuonna se on mennyt erityisen heikoksi. Tällaisilla vesimäärillä toimintaa on hyvin vaikea jatkaa.

– Voihan olla, että vesitilanne luonnostaan paraneekin, mutta siihen on vaikea luottaa. Jotenkin vedensaanti pitäisi varmistaa, Koivisto sanoo.

Vedensaantiongelmat eivät kuitenkaan ole olleet syy Antti Koiviston päätökseen lopettaa rinneyrittäminen Myllymäessä.

– Mukavaa tässä on ollut ja tämä on kehittämisen arvoinen paikka. Onhan tästä hienot kehityssuunnitelmatkin olemassa. Minulla nyt vaan tulee vanhuuseläkkeen ikä täyteen, eikä tällä iällä enää ole syytä ryhtyä pitkiä jatkosopimuksia tekemään.

Myllymäen laskettelukeskukseen on tehty vedenhankintasuunnitelma runsas vuosi sitten. Laskettelukeskuksen omistaa nykyisin Lappeenrannan Yritystila Oy ja sitä hallinnoi Kiinteistö Oy Etelä-Karjalan Laskettelukeskus. Jälkimmäisen toimitusjohtaja Risto Jauho kertoo, että toistaiseksi ratkaisuja tilanteen parantamiseksi ei ole ollut näkyvissä.

Vedenhankintasuunnitelmassa esitetty 4.7 kilometrin vesiputken vetäminen Saimaasta olisi lähes miljoonaluokan hanke. Lappeenrannan Vesi Oy asennuttaa suojaputket Kuutostien rakenteeseen tien saneerauksen yhteydessä, joten putken vetäminen Myllymäkeenkin on teoriassa jatkossa mahdollista.

– Kaikki mahdollisuudet on syytä selvittää. Myös se, voitaisiinko vettä edullisemmin kustannuksin pumpata jostain lähempää, Jauho korostaa.

l l l

Myllymäen laskettelurinne avataan tiistaina klo 15.00. 25-vuotisjuhlassa on rokkatarjoilu ja ilotulitus.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Antti Koivisto valmistautuu viimeisen rinnekauden avaukseen Myllymäen yrittäjänä.

Lumitykit laulavat niin kauan kuin vettä Myllypurossa riittää.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen